Gvardiol o kiksu s bocom vode na prošlom Euru: Svima je jasno što se tada dogodilo

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

EUROPSKO PRVENSTVO počinje u petak utakmicom domaćina Njemačke i Škotske, dok će Hrvatska svoj prvi susret u skupini B odigrati u subotu u 18 sati protiv Španjolske na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Momčad izbornika Zlatka Dalića tijekom turnira nalazi se u gradiću Neuruppinu, gdje se priprema za susrete grupne faze sa Španjolcima te Albanijom (19. lipnja, 15 sati) i braniteljem naslova Italijom (24. lipnja, 21 sat).

Hrvatski reprezentativci svakodnevno odgovaraju na pitanja novinara, a na današnjoj konferenciji za medije bili su braniči Joško Gvardiol i Borna Sosa. Zvijezdu Cityja zatekla su dva pitanja. Prvo o španjolskom izborniku Luisu de la Fuenteu, a drugo o situaciji s Eura 2021. kad je na utakmici protiv Španjolske pio vodu tijekom utakmice zbog čega je Hrvatska primila gol.

Joško Gvardiol i Borna Sosa najavljuju utakmicu sa Španjolskom.

Posted by Index Sport on Thursday 13 June 2024

Pitanje za obojicu, gdje biste smjestili Španjolsku na listu rivalstava s obzirom na to da s njima igramo već četvrti put. Jesu li oni naš najveći rival?

Sosa: Vjerojatno jesu, top jedan ili dva. Četiri puta zaredom smo igrali... One 2012. su bili na najvišoj razini.

Joško, rekli ste da je Yamal izazov. Koji je ključ da ga zaustavite?

Gvardiol: Svaka utakmica je novi susret s novim igračima, to su sve kvalitetni igrači na Euru. Desilo se da igramo prvu utakmicu s njima, ali ne bih samo njega izdvajao. On će se naći na mojoj strani i uvjeren sam da neće biti lagan izazov. U takvim situacijama je najbolje duplirati tu poziciju, brže se pomicati s jedne strane na drugu, ali imamo još dva dana da pripremimo taktiku.

Joško, dosta se priča o Lamineu Yamalu. Jeste li s Modrićem dosta razgovarali o ostalim igračima?

Gvardiol: Nisam ni s kime pričao ni o kome, svi su opasni. Sve ih moramo ozbiljno shvatiti i to je to.

Joško, prognoza za Berlin je kiša, neće biti previše vruće pa neće trebati puno vode kao što je bilo u Kopenhagenu, kad ste pili vodu tijekom utakmice. Sjetite li se toga i što je Dalić rekao? (Gvardiol je u osmini finala Eura 2021. protiv Španjolske pio vodu i tako ostavio prostor za suparničku kontru iz koje je Hrvatska primila gol, a kasnije ispala. Tog trenutka se prisjetite OVDJE)

Gvardiol: Drago mi je da će biti kiše, uljepšali ste mi dan. Što se tad desilo? Svima je jasno što se desilo. Izgubili smo na glupi način, otežali smo si posao, a to je iza mene.

Borna, predstavite nam Španjolce, koliko ste ih analizirali i odakle najviše prijete?

Sosa: Španjolska gaji sličan stil kao i mi. Jako im je bitan posjed, da s njim pokušaju kontrolirati utakmicu i najveća borba će biti na sredini. Dalje se sve iz posjeda razvija na krila koja su im brža i opasnija nego što su imali u Ligi nacija ili ranije. Kvalitativno se s njima nosimo bez problema, tu smo i bit će napeto kao i sve utakmice protiv njih. Vjerojatno će posjed odlučiti rezultat.

Pitanje za obojicu. Danas prije 18 godina bilo je otvaranje SP-a u Berlinu protiv Brazila. Jeste li gledali atmosferu na YouTubeu i kako se nosite s pritiskom te utakmice?

Sosa: Da... Vidjeli smo jer se u zadnje vrijeme dosta emitiralo po medijima. Osobno znam iz priča od starijih igrača da je atmosfera bila nevjerojatna i da očekuju da će sad biti i bolje. Nama je to dodatna motivacija, u Ligi nacija u Nizozemskoj je bilo 30.000 ljudi, to je pozitivni pritisak i u teškim trenucima na utakmici će nam dati krila.

Joško, vaša karijera je eskalirala jako brzo i brzo se stvari događaju. Kako se nosite s time, djeluje li vam to nestvarno i s koliko golova biste bili zadovoljni na Euru?

Gvardiol: Mislim da se dobro nosim s tim. Vjerojatno nisam još ni svjestan što sam postigao i do kojeg nivoa sam došao. Ima vremena, nešto će ući u glavu do kraja karijere. Što se golova tiče, volio bih se fokusirati na obranu jer sam obrambeni igrač, da odradimo to kako treba svi skupa, a ne samo ja. A ako se nađem u šansi, zašto ne zabiti neki gol.

Joško, koje je vaše mišljenje o Luisu De La Fuenteu?

Gvardiol: Inače dajem mišljenja o igračima, a ne o trenerima. Ne znam što da kažem... Sigurno zna posao koji radi i da će pripremiti reprezentaciju da zaustavi ono što je naš forte.

Borna, dosta vremena ste proveli s Olmom. Po čemu pamtite to vrijeme i jeste li se čuli?

Sosa: Imali smo sličan put, igrali smo u drugoj ekipi Dinama skupa i onda smo se prebacili u prvu ekipu isto zajedno i onda završili u Bundesligi skupa. Pričali smo, on jedva čeka utakmicu s nama jer je za njega posebna, a i mi s njim jer smatram da je on velik igrač. Nadam se da će imati jako dobru karijeru, kao što već ima.

Joško, izbornik vas seli na beka zbog Yamala, koji je rekao da ste veliki igrač i da se jedva čeka sučeliti s vama. A vi s njim?

Gvardiol: Baš sam rekao da sam napunio 22 godine i više nisam mlad igrač. Drago mi je vidjeti sve mlađe i mlađe igrače na velikim scenama, a on je jedan od njih. Pokazao je koliko je talentiran i da će jednog dana, ako sve bude kako treba, biti u borbi za najboljeg. Veselim se susretu, znam da je jak na lopti, tehnika mu je jača strana i naravno da trebamo dobro proanalizirati ne samo njega nego i sve druge.

Joško, dosta je bilo govora o tvojoj poziciji, najavljeno je da ćeš igrati lijevog beka. Objasni nam koliko je različito to u reprezentaciji i klubu?

Gvardiol: Pozicija kao pozicija... U Cityju igramo ofenzivnije, Guardiola uvijek traži od krila da ulaze u "pocket", međuprostor, i mi bekovi smo onda kao krila. Izbornik od nas traži da ulazimo u sredinu, a krila ostaju široko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.