"Hajduk treba ostati vlasništvo navijača, ali postoji velik problem u klubu"

Foto: Sime Zelic/Ivo Cagalj/PIXSELL

DAN nakon što je Hajduk objavio kako je otpustio Nikolu Kalinića s mjesta sportskog direktora, nekadašnji napadač Bijelih održao je press-konferenciju na kojoj je progovorio o otkazu i svom mandatu od svega četiri mjeseca. Kalinić je iznio teške optužbe na račun predsjednika Nadzornog odbora Aljoše Pavelina, za kojeg tvrdi da u stvarnosti ne nadzire, nego upravlja radom sportskog direktora i predsjednika kluba Ivana Bilića.

Kalinić tvrdi kako je Pavelin razlog zbog kojeg je Hajduku propalo više transfera ovog ljeta, kao i unosna prodaja Rokasa Pukštasa, za kojeg je NO očekivao nerealnu količinu novca. Prema Kaliniću, zbog svega je veoma nezadovoljan i trener Gennaro Gattuso. Te aktualnosti za Index je komentirao bivši golman Hajduka Vladimir Balić.

Balića je Torcida 2004. godine zbog borbenosti i zalaganja na terenu proglasila Hajdučkim srcem, nakon što je te sezone, kao i iduće, osvojio naslov prvaka. Odnedavno radi kao trener golmana u grčkom prvoligašu Lamiji, gdje se pridružio stručnom stožeru ciparskog trenera  Marinosa Satsiasa.

Kako ste reagirali na vijest o otkazu Nikoli Kaliniću? 

Žao mi je što je otišao. Dosta je dao ovom klubu i imao je jako iskrenu namjeru pomoći. Njemu dolazak kao igraču na zalasku karijere i preuzimanje uloge sportskog direktora uopće nisu trebali u životu iz perspektive isplativosti. On je tu bio zbog ljubavi prema klubu, nema drugog razloga. 

S obzirom na okolnosti o kojima je sada progovorio, vidi se da nešto u funkcioniranju kluba nije dobro. To je potvrdio i sam predsjednik Bilić kada je u jednom od obraćanja potvrdio da je Nadzorni odbor prekoračio svoje ovlasti biranjem kadrova u Akademiji.

Kalinić je karakter koji se ne predaje, zbog njega mi je možda i drago što se oslobodio uloge u kojoj nije mogao funkcionirati. Da je ostao, u bliskoj budućnosti bi se još više istrošio i otišao bi s puno većom gorčinom nego sada.

Kalinić je na press-konferenciji progovorio o nekim problemima u funkcioniranju kluba. Npr. kaže da je tijekom prijelaznog roka po nekoliko dana čekao blagoslov NO-a za neke transfere. Hajdukov Nadzorni odbor čine ljudi s ozbiljnim životopisima iz poduzetničkog svijeta, ali je li to garancija za uspjeh u nogometu ili klubu treba netko tko bolje razumije sport?

Uspješan doktor ne može biti uspješan pilot i obrnuto. Nogomet je fluid koji dnevno mijenja svoj oblik i načine funkcioniranja. Hajdukov projekt ima podršku u navijačkoj bazi. Navijači trebaju ostati vlasnici kluba i njegov temelj, ali ono što je očito problematično je funkcioniranje kluba. 

To se zna već i otprije, ali Kalinić je to sada otvoreno iznio. To treba evoluirati, projekt treba unaprijediti. Uvijek sam bio za to da klub bude vlasništvo nas navijača i dioničara, nas koji ga osjećamo kao svoju zajednicu i obitelj, ali rad Uprave treba funkcionirati drugačije. Real Madrid je također vlasništvo svojih navijača, pa sumnjam da Perez treba čekati danima da mu netko da zeleno svjetlo. Isto tako pilot neće pitati kirurga gdje i kada da sleti, svi moraju imati jasnu ulogu.

Što možemo očekivati od idućeg sportskog direktora Hajduka i ove sezone generalno? 

Teren i upravljanje su dva različita prostora, ne moraju se nužno reflektirati jedan na drugi. Ovo može biti trenutak u kojem će trener i igrači pokazati zajedništvo. Najgore bi bilo da dođe neki stranac za veliku plaću koji će moliti Boga da uzme što više novca prije nego što ode. Ta opcija je najbolja za one koji žele upravljati iz sjene.

Ako želimo ići naprijed, smatram da imamo dovoljno pameti i znanja među našim nogometnim kadrovima. Pitanje je samo postoji li itko tko se želi prihvatiti tog strahovito odgovornog posla. To će odlučiti smjer Hajduka.

Vjerujem da će ove sezone u prvenstvu Hajduk na terenu uspjeti biti konkurentan Dinamu koji će biti opterećen i europskim uspjesima, ali dugoročno ovaj smjer nije put ka uspjehu. Za to treba mijenjati način rada Uprave.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.