"Hrvatska ima bolju ekipu od tri polufinalista, ali oni nisu imali ribara za trenera"

Foto: EPA/Igor Kralj ,Marko Prpic/PIXSELL,Marko Lukunic /PIXSELL

KAD je nakon neuspješnog nastupa na posljednjem Euru HRS smijenio Gorana Perkovca, hrvatska rukometna javnost bila je oduševljenja mogućnošću da će novi izbornik biti Dagur Sigurdsson. Islanđanina se čekalo kao spasitelja hrvatskog rukometa, a kad je doista predstavljen u prostorijama Saveza, navijači su bili oduševljeni.

Dobar dio javnost i navijača mislio je da nam je Sigurdsson potreban, da je skandinavska škola ono što nam treba i da će hrvatski rukometaši nakon nekoliko mjeseci letjeti po terenu poput Danaca ili Šveđana. Nakon što je Hrvatska trijumfalno osvojila kvalifikacijski turnir za Igre, pritom razbivši domaćina Njemačku, euforija je dodatno narasla i sve je bilo više onih koji su bili uvjereni da će Hrvatska nakon četiri godine i mnoštva loše odigranih turnira napokon doći do odličja. Međutim to se nije dogodilo. Hrvatska je pod vodstvom Dagura Sigurdssona odigrala blijed turnir i oprostila se već nakon grupne faze.

Za neke je nastup Hrvatske u Parizu realnost, upitno je ima li Hrvatska više kadar s kojim može napadati sam vrh, dok s druge strane ima i onih koji smatraju da se moglo puno više, ali da na klupi nije trebao biti islandski trener.

Nenad Kljaić, proslavljeni bivši zlatni olimpijac, od samog početka bio je veliki kritičar Dagura Sigurdssona i prije početka Igara nagoviještao je ovaj scenarij. S Kljaićem smo razgovarali o nastupu Hrvatske u Parizu i čuli smo zbog čega misli da je ovo bio najgori nastup Hrvatske na jednom velikom natjecanju u povijesti. 

Je li za Vas rezultat Hrvatske na Igrama realnost u ovom trenutku ili ga smatrate debaklom?

Ovo je debakl. Sigurdsson je po meni daleko najgori izbornik od postojanja Hrvatske. Slobodno to napišite. Imao je dovoljno vremena da posloži momčad po svojoj viziji. A da je znao, da ima znanje, da je pravi trener, Hrvatska bi se danas borila za medalje.

U polufinale su ušle tri reprezentacije, pritom mislim na Njemačku, Sloveniju i Španjolsku, koje ni po čemu nemaju bolji igrački kadar od Hrvatske. Samo je razlika u tome što te ekipe nisu imale ribara za izbornika, nego su trenirale dva puta dnevno, imale su znatno manje slobodnih dana nakon kraja sezone i sigurno nisu svako popodne igrale pikado i bilijar, već su trenirale rukomet.

Ovako, Hrvatska je na ovom turniru izgledala katastrofalno. Pritom igrači nisu ništa krivi. Premali broj treninga, nepoznavanje naših igrača, njihovih navika i načina igre. Totalna nula po pitanju svega. Posebno obrana, koja je bila katastrofa.

Na ovom turniru smo imali povremeno bljeskove, ali oni nisu bili produkt neke ideje, već čista improvizacija i posljedica individualne kvalitete nekih naših pojedinaca.

Igra 7 na 6 bila je jako loša, igrač više nam je bio katastrofalan. Uz golmane kakve smo imali, posebno Kuzmanovića, koji je sve utakmice branio fenomenalno, mi smo izgledali tako loše. To je isključivo krivnja Sigurdssona, odnosno onih koji su ga doveli, koji su ga toliko platili, a dobili su jedno veliko ništa.

U pojedinim trenucima igra 7 na 6 i nije bilo tako loša kao što govorite.

Možda, ali to je čista improvizacija, ništa tu nije bilo organizirano. To kako smo mi igrali, nema to veze s igrom 7 na 6 kakva bi se trebala igrati. Naši igrači u igri 7 na 6 pucaju u polufaulu preko čovjeka. Tako su mogli slobodno igrati i 6 na 6. Kod uigranih akcija 7 na 6 lopta brzim protokom dolazi na zicer. To što smo mi igrali bilo je sve samo ne pravi 7 na 6.

Tu sam vidio da je Sigurdsson loš trener. Nisam ni prije imao neko veliko mišljenje o njemu kao velikom stručnjaku jer sam vidio što je radio s Japanom.  Kad su ga dovodili, a da bi opravdali što ga plaćaju 30 ili 35 tisuća eura mjesečno, napravili su strahovitu medijsku kampanju, kao da je sam Bog rukometa došao u Hrvatsku. 

Na društvenim mrežama napisali ste da Sigurdsson nije s momčadi spavao u olimpijskom hotelu, nego je bio smješten u nekom hotelu. 

Tu sam informaciju dobio i ako je to zaista točno, ne znam što bih rekao. Meni je to nepojmljivo. To je skandal nad skandalima. Da nisi s momčadi, da živiš u hotelu, a da su ti igrači u olimpijskom selu. Strašno. Kad se sjetim što se bivšim izbornicima i trenerima Zagreba zamjeralo i zbog čega ih se smjenjivalo, a ovome se dopušta da živi u hotelu usred Igara, nemam riječi.

Ako je zaista točna informacija da su glasnogovornik Saveza i tehnika bili u selu, a on i trener golmana izvan sela, onda to nema veze sa zdravim razumom.

Ima li ova Hrvatska kadar za nešto više i je li je Sigurdsson griješio u odabiru igrača?

I jedno i drugo. Odmah mogu reći da ovo nije naših najboljih 14 igrača. Njemačka je ušla u polufinala, a ta ista Njemačka je na posljednjem Euru izgledala smiješno. Razlika je samo u tome što su oni odradili kvalitetne pripreme, a mi smo imali predugačku pauzu. U životu nisam čuo da se neka reprezentacija, koja ima neki cilj, priprema za Igre sa samo jednim treningom dnevno.

To je rekreacija, a ne ozbiljne pripreme. I baš zbog tog jednog treninga dnevno izgledali smo nemoćno. Igrači su bili spori na nogama, nisu mogli izdržati duel jedan na jedan. Kad god bi im došao neki malo brži igrač, raspadali smo se, nastajale su rupe u obrane i viškovi. a sve je to odraz premalog broja treninga.

Čovjek je odradio dvadesetak treninga, a trebao je minimalno 60. Danas se sve može vrlo jednostavno provjeriti. Mogao im je vaditi laktate i vidjeti jesu li premoreni ili nisu. Na polovici priprema igrači se trebaju dovesti na gornju granicu umora, da bi se prema početku natjecanja intenzitet treninga trebao smanjivati kako bi bili svježi na turniru. 

Vratimo se na odabir igrača. Rekli ste da je Sigurdsson griješio i u tome. Možete li pojasniti na što konkretno mislite?

Tako je. Nije mi jasno zašto u momčadi nije bilo Jelinića, koji je i prije, kad je bio sam, pokazao da je kvalitetno krilo koje može igrati peticu, halfa u obrani, a čak i prednjega u 5-1. Mogao ga je koristiti na toj poziciji da bi nekog drugog igrača, možda srednjeg, mogao odmarati na zadnjem. Mihić je loš obrambeni igrač, čak je i loš na poziciji zadnjeg u obrani.

S druge strane, Mihić je pokazao da ni u napadu nije klasa, da mu je realizacija vrlo upitna i ako je već vodio samo jedno krilo, onda je to trebao biti Jelinić, a ne Mihić. Zatim, vodio je tri pivota, a pokazalo se da nam je to bila najlošija pozicija. Imao je tri pivota, a nije dobio niti jednog pravog.

Nije mi jasno zašto Marino Marić već neko vrijeme nije ni u kakvim kombinacijama, čak ni na širem spisku. Ovako, imali smo tri pivota, a da svu trojicu spojiš u jednog, opet nemaš kvalitetnog igrača. Međutim, unatoč tim nedostacima, i Načinović i Grahovac bi bili puno bolji u obrani, samo da su odradili pripreme kakve su trebali odraditi i da im je trener pokazao kako će igrati obranu.

Ako već vidiš da su ti igrači spori na nogama, onda mijenjaj nešto. Tada se igraju neke druge zone, staviš obranu 5-1, onda tog sporijeg igrača staviš na njihovog pivota u sredinu i tako prikrivaš njegove mane. Samo smo protiv Nijemaca odigrali dobro jer nam oni odgovaraju zbog svojih fizičkih predispozicija, a i zbog toga što imaju kompleks jer smo ih u zadnjih nekoliko utakmica razbili.

U svim ostalim utakmicama, kad god smo morali braniti neke malo brže igrače, tu je dolazilo do raspada. Ako već vidiš da ti 6-0 ne štima, onda probaš nešto drugo, a ne da ostavljaš naše bekove s protivničkim igračima koji bez problema prolaze jedan na jedan. 

Kad već spominjete 6-0 i 5-1 obranu, upravo ta 5-1 obrana s Duvnjakom na prednjem donijela je veliki preokret protiv Japana. Zbog čega Sigurdsson nije to pokušao i protiv Švedske kad je vidio da se igra raspada i da Hrvatska ne može obraniti niti jedan napad?

Pojma nemam. Zaista ne znam što je tom čovjeku. Izgleda mi kao da je potpuno izgubljen u vremenu i prostoru. U svakoj utakmici je napravio toliko krivih poteza, da to nije normalno. Čak i protiv Njemačke kad smo pobijedili. Gotovu utakmicu je doveo u opasnost kad je iz čista mira krenuo igrati napad 7 na 6 i ušao u rizik da primi koji gol na praznu mrežu i da utakmica ode u egal.

Ne znam, valjda mu je netko s klupe ili tribina rekao da nije pri sebi, pa je vrlo brzo odustao od te ideje. Protiv Slovenaca krenemo dobro, vodimo, a onda on smisli kako bi bilo dobro napraviti hokejašku izmjenu i izvadi cijelu vanjsku liniju. Tada se utakmica okrenula. Slično je bilo i protiv Švedske.

Protiv Španjolaca je krenuo s postavom da nikome nije bilo jasno što radi, a tek kad je u drugom poluvremenu promijenio sastav, onda smo ih počeli stizati, ali bilo je već kasno. Najžalosnije je da smo ovakvi, posve nespremni, bili na korak do četvrtfinala. Očito je onda da kvalitetu imamo.

No što će se sad dogoditi? Sad će Gobac i ljudi iz Saveza, da bi opravdali dovođenje Sigurdssona, okrenuti priču i krivnju će prebaciti na igrače, tvrdit će da je ovo naša realnost. Bilo koji naš trener da je imao ovakav turnir, dobio bi takvu nogu u guzicu, da bi se sve prašilo. Perkovac je za ovoga bio profesor, Horvat doktor nauka, a o Babiću da ne pričam. 

Je li Vas začudilo što nije pozvan Igor Karačić, čovjek koji nekoliko posljednjih godina gotovo redovito s Kielceom igra F4 Lige prvaka, posebice ako znamo da Luka Cindrić na srednjem nikako da opravda očekivanja i da je Duvnjak već u veteranskim godinama?

Naravno da ni to nije logično. Ako je već želio pomladiti momčad, onda je trebao voditi Pavlovića i Ivankovića. Kako mu to očito nije bila ideja, onda je mogao zbog obrane dovesti i iskusne Gojuna i Kopljara. Mislim da bi njih dvojica puno više dali nego većina na ovom turniru. Imao je dovoljno vremena da vidi sve igrače na koje može računati.

Samo, on je dao ogromnu pauzu i nije uopće znao tko mu i koliko može dati. Trebao je na prvi dio priprema povesti 25 igrača i odmah je mogao snimiti tko može, tko ne može, tko može s kim igrati, a tko to nije u stanju. Pravom treneru ne treba puno da sve snimi. Trebao je napraviti prvu selekciju s 25 igrača na 20, pa na 17 i tek onda na 14. Ali, što to vrijedi kad im je dao više od mjesec dana slobodno nakon što su igračima završile sezone. 

Pomalo je nejasno zašto je Sigurdsson zvao Josipa Šarca, kad ga kroz cijeli turnir nije uopće koristio.

Ni to mi nije jasno. Čak mislim da su mu neki igrači bili nametani, da mu je rečeno tko mora igrati, a tko ne. Javna je tajna da neki ljudi iz Saveza imaju menadžerske agencije, koje naravno ne glase na njihovo ime, ali da dijele novac od prodaje igrača. Kad sam vidio popis, to mi je onda jedino logično.

Ponavljam, svaki naš trener bi nakon ovakvog turnira letio, a Sigurdsson je divan i krasan. Zašto? Zato što na SP-u u siječnju, kojem smo domaćini, zbog poludirigiranog ždrijeba imamo odličnu grupu i još bolju grupu s kojom se križamo. Točno znam kako Gobac razmišlja. Učinit će sad sve što može da prođemo u polufinale.

Bude li trebalo srediti suce, napravit će i to da imamo i njihov poguranac. Pa uz pomoć domaćeg terena i publike izborimo polufinale. Tada bi mogao začepiti usta za sva vremena i Červaru i Kljaiću. Više od 80 posto rukometne javnosti misli isto što mislimo Lino i ja, ali se ne usude to reći jer se boje Gopca.

Čuju se i komentari da Vi i Červar jedini imate javne nastupe prema Gopcu i Savezu zbog povrede ega. Znamo kako je Červar potjeran iz Saveza, a Vi nikad niste dobili priliku za voditi reprezentaciju. Ima li i tu istine?

Možda i ima. I to je točno. To kako su se odnosili prema Červaru i kako su ga izbacili, to je sramota. S druge strane, naravno da sam i ja očekivao šansu kad su se već svi izredali. Da je Sigurdsson napravio rezultat, Gobac bi začepio usta i meni i Červaru. Ali nije.

S tim, ja sve što sam govorio, nisam govorio nakon turnira, nego sam upozoravao da će se ovo dogoditi onog dana kad su ga izabrali. Ako ste pratili što sam govorio i što sam pisao na društvenim mrežama, pogodio sam sve. Jedino sam pogriješio što sam mislio da i ovakvi možemo dobiti Španjolsku u zadnjem kolu. Kad sam vidio plan i program priprema, znao sam što nas čeka i nisam sve to govorio napamet.

Tijekom ovog turnira dobio sam mnoštvo poruka nekih naših bivših igrača i trenera. Svi mi daju podršku i slažu se da je ovo bilo negledljivo. Ali, nitko od njih se ne usudi iskočiti u javnost jer Gobac provodi neviđenu strahovladu. Shvaćam te dečke, rukomet je njima egzistencija, meni hvala Bogu nije. Kao ni Červaru. Zato mi i možemo jedini govoriti ono što svi ostali misle.

Mislite li da će Sigurdsson ostati izbornik i da će Hrvatsku voditi na SP-u?

Naravno da hoće. Već su to iz Saveza najavili. Kao, treba mu više vremena. Pa zašto nisu Perkovcu dali vremena, nego su ga potjerali nakon jednog turnira, kojeg je odigrao profesorski za ovoga. To su takvi likovi da mi se gade. Babića su postavili skupa s Perom i Balićem, samo da ga se zauvijek riješe.

Računali su da će ga potjerati odmah nakon Eura u Poljskoj. Međutim tamo smo osvojili medalju pa nisu imali argumente. Na Igrama u Riju smo pobijedili Dance i Francuze i nesretno ispali u četvrtfinalu. A na SP-u 2017. smo za jedan sedmerac bili udaljeni od srebra. Nismo prošli i jedva su čekali da ga potjeraju.

A s ovim su oduševljeni nakon ove sramote. Prilično sam siguran da će mu sad Gobac postaviti nekog mentora, koji će mu davati upute što smije, a što ne, a onda će povući sve svoje veze i iskoristiti sav svoj autoritet kako bi Hrvatska došla do polufinala.

Tada će reći: "Eto, vidite, samo je trebalo malo vremena.'' To je ideja Zorana Gopca. Napravit će sve samo da opravda novac koji je dao Sigurdssonu. Dodao bih još, a to je jako važno, da smo Lino i ja pod totalnom medijskom blokadom. Osim Indexa i nekih podcasta, svi ostali mediji u hrvatskoj nas se ne usude ni nazvati. Jer je sve pod kontrolom Zorana Gopca. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.