Hrvatska je u sjajnoj situaciji da ode u završnicu Lige nacija. Evo što joj treba

Foto: EPA

HRVATSKA nogometna reprezentacija pobijedila je Škotsku na Maksimiru u trećem kolu Lige nacija. Gosti su poveli autogolom Duje Ćaleta-Cara, ali je Igor Matanović prvijencem vratio stvari na početak već u idućoj minuti. Za 2:1 zabio je Andrej Kramarić u 70. minuti.

Time je Hrvatska praktički izbacila Škotsku iz kalkulacija za prva dva mjesta jer bi otočka momčad za taj pothvat morala gotovo sigurno uzeti devet bodova iz preostale tri utakmice. Hrvatska sada čeka ishod utakmice između Poljske i Portugala.

Navijat će za pobjedu Ronalda i družine jer bi time i Poljska došla u vrlo tešku situaciju. Tada bi Hrvatskoj na gostovanju u Poljskoj za tri dana i remi bio vrlo dobar jer bi Poljska u zadnje dvije utakmice morala osvojiti barem četiri boda više od Hrvatske (zbog lošijeg međusobnog omjera).

Zašto je važno biti među prve dvije reprezentacije?

Podsjetimo, dvije najbolje plasirane reprezentacije ostat će u A skupini Lige nacija. Četvrta momčad ispada u "drugu ligu", dok treća ide u razigravanje za ostanak. To nije bitno samo zbog rezultata u tom natjecanju nego je ključno i zbog ždrijeba za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Hrvatska je tu u sjajnoj poziciji.

Liga nacija je od eksperimentalnog natjecanja postala jako bitna. UEFA ju je uzdigla do takvog statusa kako bi dala na prestižu, ali i značaju svom najnovijem natjecanju reprezentacija. Sada i učinak u njoj, uz ranking na FIFA-inoj ljestvici, određuje koje reprezentacije će biti nositelji u kvalifikacijama za SP. 

Još nije službeno potvrđeno, ali po svemu sudeći, od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će 8 onih koji su u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija zauzeli prve dvije pozicije.

Hrvatska bi, dakle, u konkurenciji Portugala, Poljske i Škotske nakon šest utakmica skupine morala biti barem druga kako bi imala povlašten status prilikom ždrijeba za SP. Već sada su poznate projekcije za ždrijeb, a možete ih vidjeti OVDJE.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.