Hrvatska nije imala sreće pri ždrijebu skupina za Euro. Što joj slijedi ako prođe?

Foto: Nel Pavletic/Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija je u pretposljednjoj utakmici uoči Europskog prvenstva svladala Makedoniju s 3:0 i do početka turnira će još samo odmjeriti snage s Portugalom. Utakmica se igra na Nacionalnom stadionu u predgrađu Lisabona u subotu od 18:45.

Podsjetimo, Hrvatska će na Euru igrati u skupini s Italijom, Španjolskom i Albanijom. To je vrlo težak ždrijeb, posebno s obzirom na to da je riječ o Europskom prvenstvu na kojem su čak 24 reprezentacije. No, iz šest grupa će proći i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije pa Hrvatska ima solidnu šansu otići u osminu finala. Što onda? Tri su scenarija.

Prvi scenarij - Hrvatska osvaja skupinu

U slučaju da Hrvatska osvoji skupinu, sigurno je samo da će igrati protiv trećeplasirane momčadi. Ona može doći iz skupina A,D, E ili F, ovisno o tome iz kojih skupina će biti najbolje trećeplasirane momčadi, a utakmica bi se igrala u Kolnu 30. lipnja.

Standings provided by Sofascore

To znači da bi uz loš ždrijeb već u osmini finala mogla igrati protiv Njemačke, Francuske, Belgije ili Portugala. No, teško je za očekivati da će te reprezentacije proći dalje kao trećeplasirane u svojim skupinama pa je puno izglednija ona opcija u kojoj bi suparnik bila reprezentacija poput Mađarske, Škotske, Austrije, Češke ili Rumunjske.

Drugi scenarij - Hrvatska ide dalje kao drugoplasirana

Slučaj u kojem Hrvatska ide dalje kao drugoplasirana momčad skupine je najčišći po pitanju ždrijeba. Jedini suparnik kojeg može dobiti je drugoplasirana momčad A skupine, a utakmica bi se igrala 29. lipnja u Berlinu.

U skupini A igraju Njemačka, Škotska, Mađarska i Švicarska. Njemačka je veliki favorit za osvajanje skupine, Škotska je relativni autsajder, dok se procjenjuje da bi borbu za drugo mjesto trebale voditi Švicarska i Mađarska.

Standings provided by Sofascore

Treći scenarij - Hrvatska ide dalje kao trećeplasirana

Konačno, ako Hrvatska bude treća u skupini, ali bolja od barem dva druga treća, također će igrati osminu finala. Zna se da će to biti protiv pobjednika skupine E ili F. U prvom slučaju igrat će 2. srpnja u Munchenu, a u drugom dan ranije u Frankfurtu.

U skupini E igraju Belgija, Slovačka, Rumunjska i Ukrajina. Belgija je tu favorit, ali ne bi bila toliko loš ždrijeb u odnosu na neke druge favorite skupina. U skupini F igraju Turska, Češka, Gruzija i Portugal. Ronaldo i družina su veliki favoriti i sve osim njihovog osvajanja skupine bilo bi iznenađenje.

Ždrijeb nakon osmine finala je iz ove perspektive preapstraktan i bespotrebno ga je analizirati te će se znati koji je dio ždrijeba jači tek nakon što se odigra grupna faza. Podsjetimo, na prvom Euru s 24 reprezentacije, onom 2016. godine u Francuskoj, Hrvatska se našla u mnogo lakšem dijelu ždrijeba.

Standings provided by Sofascore

Izgubila je od kasnijeg prvaka Portugala, ali momčad s Pirenejskog poluotoka je do finala morala svladati još Poljsku i Wales. S druge strane ždrijeba bile su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Engleska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.