REPREZENTACIJA

Hrvatska ovakvog igrača nije imala 20 godina. Sad ih ima nekoliko

Foto: Guliver Image

ZLATKO DALIĆ objavio je popis igrača za kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo protiv Slovenije, Malte i Cipra. Na njemu se nije našlo nekoliko perspektivnih mladih igrača koji će pokušati pomoći mladoj reprezentaciji da ostvari što bolji rezultat na Euru koji počinje krajem mjeseca.

Borna Sosa još nije debitirao za A reprezentaciju, ali je zaslužio šansu. Igra nogomet života i uz njega je reprezentacija dobila najveću perspektivu na poziciji koja je dugo bila najproblematičnija.

Neće igrati u narednom ciklusu, ali Dalić na njega računa

Sosa je na kvalifikacijskoj utakmici za Euro mladih reprezentacija protiv Škotske zaradio crveni karton. Zbog nesmotrenog poteza dobio je suspenziju i mora propustiti dvije utakmice. Podsjetimo, mlada reprezentacija od 25. do 31. ožujka igra grupnu fazu Europskog prvenstva. Dalić je zbog toga Bišćanu posudio Bradarića.

U intervjuu za Index otkrio je da na Sosu ozbiljno računa i nabrojao ga među pet mladih igrača koji imaju realne šanse dobiti poziv i za seniorski Euro.

"On je već trebao biti u A reprezentaciji, ali je suspendiran zbog crvenog kartona i mora propustiti dvije utakmice. Razmišljali smo da ga priključimo kad mu istekne suspenzija, ali mlade u trećoj utakmici na Euru čeka Engleska. Nisam tip koji gleda samo sebe i ne mogu Bišćanu uzeti važne igrače pa ih onda staviti u drugi plan za rezervu. Dogovorili smo se da je najbolja odluka da idu na Euro za mlade, to je šansa koju im ne mogu oduzeti. Oni su budućnost Hrvatske i uskoro ih očekujemo u A reprezentaciji", rekao je Dalić, koji itekako ima razloga Sosi dati šansu na najvećoj sceni.

Sosa je jedan od najboljih ofenzivnih bekova Bundeslige

Bivši igrač Dinama u Stuttgartu igra nogomet života. Nakon što je zbog ozljeda propustio veliki dio prošle, drugoligaške sezone, ove je jedan od najboljih igrača Stuttgarta, koji čvrsto drži poziciju u sredini tablice.

Odigrao je 19 utakmica i ima već osam asistencija. Kombinacija prodornosti, kvalitetnog centaršuta i brzine donijela mu je veliku minutažu, ali i jednu od ključnih uloga u Stuttgartu. Momčad zabija jako puno golova iz prekida, koje uglavnom izvodi hrvatski bek. U vrhu lige su i po broju golova iz kontranapada, a brzi izlazak u tranziciju traže baš preko bočnih igrača.

Treba napomenuti da Stuttgart ove sezone uglavnom igra u formaciji 3-5-2, što Sosi daje veću slobodu u napadu i čini se da mu takav sustav odgovara više od onih koji imaju četiri igrača u zadnjoj liniji.

Grafika: Sofascore za IndexSport

"Konačno, nakon dvije godine, Sosa je ulovio ritam u Stuttgartu. Sad je Hrvat koji je svojedobno usporio zbog brojnih ozljeda pretvorio Stuttgartovu lijevu stranu u autocestu. To je njegova osobna brza cesta na kojoj svoje protivnike ostavlja daleko iza sebe. Protiv Herthe je, osim sjajnim poslom u obrani, još jednom impresionirao brzim driblinzima i dobrim ubačajima. Iako je dosta toga ostalo neiskorišteno, uspio je asistirati za jedini gol Saše Kalajdžića u sudačkoj nadoknadi prvog dijela", napisao je Kicker nakon utakmice s Herthom i Sosu proglasio igračem utakmice.

Najveći problem reprezentacije postao je njena najveća snaga

Problem lijevog bočnog igrača prisutan je u hrvatskoj reprezentaciji, u većoj ili manjoj mjeri, otkako se oprostio Robert Jarni. Radi se o poziciji koju su često krpali i stoperi i veznjaci, a javnost je nakon svakog neuspjeha upirala prstom u Pranjića, Pokrivača, Strinića, Pivarića ili nekog drugog nesretnika koji je pokrivao najtanju poziciju hrvatskog nogometa.

Danas je situacija sasvim drugačija. U prilog toj tezi ide i činjenica da Sosa još nije ni debitirao za reprezentaciju. Na istoj poziciji Hrvatska ima još tri igrača koji mogu biti rješenje. Borna Barišić je sve utakmice za reprezentaciju odradio korektno, a ove sezone bio je jedan od glavnih igrača Rangersa, koji su već osigurali naslov škotskog prvaka i dobro guraju u Europi. Domagoj Bradarić malo je pao nakon sjajnog početka u Lilleu, ali su oscilacije u igri tako mladog igrača sasvim normalne. Konačno, tu poziciju može pokriti i Joško Gvardiol, koji ju je sjajno igrao u Dinamu. Iako bi njegov razvoj trebao ići u smjeru središnjeg braniča, pokazuje da može po potrebi biti i odličan stoper-bek kakav je nekada bio i Josip Šimunić. Tu je i Dario Melnjak, ali s 28 godina je teško očekivati da će on bitno napredovati u karijeri.

Pozicija koja je skoro dvadeset godina bila najveći problem reprezentacije odjednom je postala ona za koju se najmanje moramo brinuti. Hrvatska na njoj ima najširu rotaciju, najviše talenta i sjajne mlade igrače koji već imaju solidnu razinu iskustva. Sosino vrijeme u seniorskoj reprezentaciji još nije došlo, ali ako do kraja sezone zadrži ovakvu formu, Dalić bi već na Euru mogao koristiti tipa koji Stuttgartovu lijevu stranu pretvara u autocestu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.