Hrvatski centar ostvario povijesni pothvat u španjolskoj ligi

Foto: Profimedia

BIVŠI hrvatski košarkaški reprezentativac Ante Tomić postao je tek peti igrač u povijesti koji je u španjolskoj ACB ligi uhvatio barem 3000 skokova. Tako je sinoć 35-godišnji Dubrovčanin proslavio dva velika jubileja jer mu je utakmica 3. kola bila ukupno 500. u tom natjecanju.

Tomić je bio jedan od najboljih igrača u prvoj pobjedi Joventuta u sezoni, 85:66 nad Rio Breoganom, čiji je trener bivši hrvatski izbornik Veljko Mršić. Bivši centar KK Zagreba postigao je 13 poena uz devet skokova, a po valorizaciji je od suigrača bio bolji samo Henry Ellenson, koji je zabio 22 uz 12 skokova.

Za Mršićevu momčad donedavni igrač Cibone i povremeni hrvatski reprezentativac Toni Nakić postigao je pet poena, a najbolji među gostima bio je Srbin Nemanja Nenadić s 18 i 10 skokova.

Peti s 3000 skokova i 37. s 500 utakmica

Tomić je postao tek peti košarkaš s 3000 skokova i 37. s 500 utakmica u ACB ligi. Već za nekoliko tjedana trebao bi se probiti na četvrto mjesto najboljih skakača jer Claude Riley ima samo 31 skok više.

Tablica: ACB

U Španjolsku je stigao u siječnju 2010., kad je iz Trnskog prešao u Real Madrid. Na ljeto 2012. prešao je kod najvećeg rivala Barcelone, gdje se zadržao čak osam godina. Ulaskom u završnu fazu karijere prešao je u Joventut iz obližnje Badalone, gdje je proveo protekle dvije, a sad započeo 14. sezonu u Španjolskoj.

Samo jednom prvak

Osvojio je samo jedan naslov prvaka i četiri kupa, ali četiri je puta izabran u najbolju petorku ACB lige, a usput i dvaput u prvu petorku Eurolige. Još 2008. u NBA ligu ga je draftao Utah Jazz, ali Tomić nikad nije osjetio potrebu za odlaskom u najjaču ligu svijeta jer se nije želio odreći života u Barceloni. Prava na njega trenutačno drže New York Knicksi.

Za hrvatsku reprezentaciju igrao je relativno kratko i neslužbeno se oprostio već 2015. godine nakon Eurobasketa. Za Hrvatsku je nastupao na dva svjetska i tri europska prvenstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.