Hrvatskoj samo čudo može odnijeti status nositelja u kvalifikacijama za SP

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija pobijedila je na Maksimiru Škotsku 2:1 u trećem kolu Lige nacija. Igor Matanović i Andrej Kramarić zabili su za Hrvatsku, dok je Duje Ćaleta-Car zabio autogol. Momčad Zlatka Dalića primila je neregularan pogodak u 98. minuti, a poništio ga je VAR. U utorak od 20:45 Hrvatska gostuje kod Poljske i u Varšavi će imati priliku zagrabiti prema drugom mjestu, koje vodi u četvrtfinale natjecanja, ali i donosi status nositelja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026.

Što Hrvatskoj donosi prolazak skupine Lige nacija?

U prvoj jakosnoj skupini naći će se svi četvrtfinalisti Lige nacija, a uz njih i četiri najbolje plasirane reprezentacije po FIFA-inoj ljestvici. Hrvatska je po statističkom izračunu platforme Football meets data imala 99.8 posto šanse završiti u prvom bubnju u ždrijebu. Nakon pobjede nad Poljskom šanse su joj porasle na 99.98 posto. Konkretno, od 10.000 simulacija, u samo dva slučaja Hrvatska bi završila kao nenositelj.

Hrvatska na putu prema lakšem ždrijebu

Da bi se to ostvarilo, Hrvatska ne bi smjela završiti na jednom od prva dva mjesta u skupini Lige nacija. Isto bi se trebalo dogoditi i Španjolskoj (prva je u svojoj skupini) i Nizozemskoj (druga je u svojoj skupini). Gledajući samo Ligu nacija, Hrvatskoj su šanse za četvrtfinale sa 70 posto narasle na 87 posto, a nakon Portugala bile su 55 posto.

Portugalci imaju 99 posto šanse za prolazak, Poljaci 13, a Škoti dva posto. Kad bi danas završila Liga nacija, Hrvatska bi za protivnika mogla izvući Italiju, Njemačku ili Španjolsku. Ako Hrvatska prođe u četvrtfinale Lige nacija, na rasporedu 20. i 25. ožujka, reprezentacija Zlatka Dalića neće početi kvalifikacije na proljeće, nego tek u rujnu. Tada će ju ždrijeb smjestiti u jednu od skupina s četiri momčadi.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.