I druga boksačica s muškim kromosomom izborila finale Olimpijskih igara

Foto: Profimedia

LIN YU-TING iz Tajvana, jedna od dviju boksačica u središtu rodnog spora na Olimpijskim igrama u Parizu, jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila je Turkinju Esru Yildiz u polufinalu perolake kategorije. Lin i alžirska boksačica Imane Khelif u središtu su pozornosti na Olimpijskim igrama jer im je zabranjen nastup na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

Imane Khelif i Lin Yu-ting bile su diskvalificirane sa ženskog Svjetskog prvenstva 2023. godine jer je testovima "dokazano da imaju XY kromosome", objasnili su iz Međunarodne boksačke asocijacije (IBA).

No, kako IBA ne vodi olimpijsko boksačko natjecanje u Parizu, Međunarodni olimpijski odbor je potvrdio da je zadovoljan što se obje borkinje mogu natjecati prema manje strogim pravilima o spolnoj podobnosti koja su bila na snazi za Igre u Tokiju 2021.

Lin je bivša dvostruka svjetska prvakinja, a za olimpijski naslov borit će se protiv Poljakinje Julie Szeremet. Finale je ranije izborila i Khelif, koja će se u velter kategoriji boriti protiv Kineskinje Yang Liu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.