Imane Khelif je osvojila zlato na Olimpijskim igrama

Foto: Profimedia

ALŽIRSKA boksačica Imane Khelif osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. U finalu je jednoglasnom sudačkom odlukom pobijedila Kineskinju Liu Yang.

Khelif je privukla veliku pozornost

Khelif je na ovim Olimpijskim igrama privukla veliku pozornost javnosti. Olimpijski odbor dozvolio joj je da se natječe na ženskom turniru, iako je 2023. dobila zabranu natjecanja na Svjetskom prvenstvu od Međunarodne boksačke asocijacije (IBA) uz objašnjenje da ima XY kromosome i višak testosterona. Zbog toga je mnogi optužuju da je zapravo muškarac.

Mnogima je postalo sporno kako je uopće moguće da se Khelif natječe na turniru. Puno se pisalo o neravnopravnosti u odnosu snaga nje i suparnica, zaboravljajući pritom dvije stvari. Iza nje je već nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje je nakon pobjede u prvom meču bila poražena u četvrtfinalnoj borbi. Iza nje su i profesionalne borbe s omjerom koji i ne ulijeva strah u kosti.

Ima devet poraza

Nije izgubila borbu od 2022., ali ih je izgubila ukupno devet. Konkretno, njezin omjer pobjeda i poraza na amaterskoj razini iznosi 37:9. Daleko je to od nepobjedivosti, a još dalje pogleda li se samo ono što radi kao profesionalka. Khelif je u Pariz stigla s omjerom 9:5 i dva istaknuta poraza od irskih boksačica Kellie Harrington u četvrtfinalu tokijskih olimpijskih igara i finalu Svjetskog prvenstva 2022. od Amy Broadhurst.

Alžirska ambasadorica UNICEF-a rođena kao djevojčica prije 25 godina u siromašnoj obitelji prvo je maštala da će postati nogometašica. Boks je zavoljela kasnije unatoč protivljenju svojeg oca, koji je tvrdio da to nije sport kojim bi se djevojke trebale baviti.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.