Istra ga je dovela besplatno, a sada bi mogao otići u Španjolsku i igrati Ligu prvaka

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

GIRONA je prošle sezone bila apsolutna hit momčad španjolske La Lige. Neko vrijeme su proveli na samom vrhu prvenstvene ljestvice, a sezonu su okončali na sjajnom trećem mjestu te su time izborili izravan plasman u Ligu prvaka. Naravno da su velikani jako zainteresirani za dovođenje njihovih igrača, a klub je već napustio veznjak Aleix Garcia kojeg je Bayer Leverkusen kupio za 18 milijuna eura. Prema pisanju Mundo Deportiva, Girona njegovu zamjenu traži u SuperSport HNL-u.

Navode da španjolski klub ozbiljno radi na dovođenju ukrajinskog veznjaka Oleksandra Petrusenka (26) koji igra za Istru 1961. "Ako tržište dopusti da Viktor Tsigankov i Artem Dovbik nastave u Gironi, ukrajinska obitelj u momčadi mogla bi se proširiti. Oleksandr Petrusenko mogao bi biti blizu sklapanja ugovora s katalonskom momčadi", navodi Mundo Deportivo.

Do sada je bio nezapažen na tržištu velikih liga

Dalje se navodi: "Sa svojih 26 godina igrač je ostao nezapažen na tržišnim radarima velikih liga. Odlaskom Aleixa Garcije, Ukrajinac bi mogao zauzeti svoju najčešću poziciju defenzivnog veznog. Prošle godine Petrusenko je odigrao ukupno 30 utakmica i više od 2000 minuta te je u svojoj drugoj sezoni s hrvatskom momčadi ostvario dvije asistencije. Bio je internacionalac u nižim kategorijama ukrajinske reprezentacije, iako još nije debitirao u seniorskoj momčadi.

Okarakteriziran je kao igrač obrambenog profila, stručnjak za sprječavanje suparničkog napredovanja. Njegov 181 centimetar visine ne ističe ga kao visokog čovjeka, ali se ipak ističe svojim fizičkim karakteristikama. Točne brojke transfera još uvijek nisu poznate, iako to ne bi bila jedna od najvećih investicija kluba. Petrusenko bi u Gironu mogao stići krajem srpnja, kako bi se pridružio ostalim suigračima i uključio u drugu fazu pripremnih utakmica."

Vrijedi milijun eura

Petrusenko je svoj nogometni put počeo u mlađim kategorijama Dinama iz Kijeva, ali za prvu momčad nikad nije debitirao. U listopadu 2019. godine je prešao besplatno u ukrajinskog drugoligaša Girnik-Sport gdje se zadržao godinu i pol dana te upisao 31 nastup. U siječnju 2021. godine je ponovno besplatno prešao u prvoligaša FK Minaj gdje se zadržao godinu dana prije nego što je prodan u mađarski Honved za 200 tisuća eura.

Iako je nastupao redovito, napustio je mađarski klub nakon samo sedam mjeseci i u kolovozu 2022. godine došao bez odštete u Istru. Za pulskog prvoligaša je do sada skupio 63 nastupa u kojima je upisao tri asistencije. Ugovor mu vrijedi do sljedećeg ljeta, a Transfermarkt njegovu vrijednost procjenjuje na milijun eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.