Killer instinct: Englezi, samo dođite!

IVAN KLASNIĆ utakmicu s Kazahstanom dočekat će najvjerojatnije kao rezerva. Izbornik Bilić prednost u napadu pružit će ipak osovini HSV-a, Mladenu Petriću i Ivici Oliću. Iako je često znao iskazati svoje nezadovoljstvo statusom, Klasnić je miran i zadovoljan uoči početka kvalifikacija za SP. Senzacionalan nastup na Euru donio je svoje i Klasnić sada puno lakše prihvaća neke stvari.

"O sastavu za Kazahstan još nismo ni razgovarali. Odlučit će izbornik", kratak je Killer po tom pitanju, baš i kao kada se radi o Nantesu kojemu ne cvjetaju ruže na startu sezone.

"Istina, nismo dobro startali, valjda će u budućnosti biti bolje. No, ovdje sam isključivo zbog reprezentacije, o klubu možemo pričati sljedećeg vikenda."

Na meniju je reprezentacija koja je odavno prešla prag ozbiljnog nogometa. Tri boda imperativ su na startu kvalifikacija. No, domaći teren i status izrazitog favorita donose i određeni presing.

"Jednostavno moramo pobijediti Kazahstan i potvrditi naše dobro izdanje s Eura. Moramo pokazati da smo momčad koja uvijek želi više. Tri boda nužna su za dobar start."

I samo razmišljanje o Engleskoj zabranjeno je, ali to nije laka misija kada s Otoka svakodnevno stižu otrovne strelice. Stručnjaci i igrači najavljuju osvetu, navijači su definitivno izgubili vjeru. I tako, dok FA muku muči da proda ulaznice za susret na Maksimiru, premierligaški treneri pitaju se: "Pa zar bi netko od Hrvata mogao igrati u engleskoj momčadi?" S podbadanjem je još davnih dana počeo Michael Owen, kojeg danas nema u redovima Engleske.

"Da, čuo sam što je Harry Redknapp izjavio. I ne bih odgovarao na njihove bahate izjave. Vidjeli smo kako je bilo prošli put, neka samo dođu.", poručio je Klasnić.

Rakitić: Ako igramo kako znamo, bilo tko može biti vođa

U druženju s novinarima pridružio mu se i Ivan Rakitić. Mnogi ga vide kao novog vođu Bilićeve reprezentacije.

"Vođa? Pa ja imamo samo 20 godina i tek sam odigrao 10-15 utakmica za reprezentaciju. U svakoj utakmici želim ponuditi što više mogu i biti od pomoći cijelok ekipi. Naravno da volim kada što više stvari ide preko mene, mislim da je takav svaki nogometaš. Ali ako momčad pruži sto posto, onda bilo tko može biti vođa.", reći će Rakitić, koji je i zbog svoje pozitivne drskosti vrlo brzo dogurao do statusa prvotimca.

"Moj san bio je da postanem član udarne momčadi što je moguće prije. Borio sam se i sada sam tu."

Rakitić je potom okrenuo razgovor na utakmice koje nas očekuju u Maksimiru u narednim danima.

"Bit će to dvije potpuno različite utakmice. Sigurno da će biti teško, ali ako odigramo kako znamo, nemao se koga bojati. Moramo uzimati bodove na domaćem terenu. Nije bitni protiv koga, jer tri boda su uvijek tri boda. Bodovi protiv Kazahstana i Engleske jednako su vrijedni."

O Kazahstanu je pomalo pričao i s klupskim suigračem, ujedno i dobrim prijateljem Mladenom Krstajićem koji je s reprezentacijom Srbije u kvalifikacijama za SP nagazio na minu u Almatyju.

"Pričali smo, ali ne previše o samoj ekipi. Više o fenomenu da je najteže igrati utakmice u kojima već imaš tri boda. Bit će teško protiv Kazahstana, u to ne sumnjam. No, nadam se da će stadion biti pun i kao protiv Engleske, to bi nam puno značilo. Bit će tu i cijela moja obitelj, njihova je podrška uvijek najvažnija."

"Kada bih ja doveo cijelu obitelj, ne bi bilo dovoljno ulaznica.", nadovezao se Klasnić.

Raspoloženje u momčadi uvijek je na nivou. Osim famozne Fontane još nismo doživjeli incident ili osjetili neku napetost među igračima. Zato podjela dresova ili dogovor oko izvođača slobodnjaka među igračima prolazi bez ikakve pompe, kakva se primjerice stvara u javnostima.

"Nismo djeca, kada izbornik odluči prvi sastav, za minutu ćemo podijeliti brojeve. Što se slobodnjaka tiče, tu smo ja i Srna. Naravno da obojica volimo zapucati. U Schalkeu izvodim slobodnjake, znam da mogu puno dati momčadi u tom slučaju. No, unatoč našim željama da zabijamo golove iz slobodnjaka, pucat će onaj tko se u datom trenutku bolje osjeća", tvrdi Rakitić.

D.R.
Foto. V.H.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.