"Dinamov šef se vraća za Bayern. Jedan je od najbitnijih igrača zadnje tri godine"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DINAMO sutra od 21 sat gostuje kod Bayerna u prvom kolu Lige prvaka. Aktualni hrvatski prvak je nakon sjajnog ulaska u sezonu doživio rezultatski posrtaj u derbijima s Rijekom (1:1) i Hajdukom (0:1), ali dobra vijest za Sergeja Jakirovića je što će u Njemačkoj moći računati na ključnog veznjaka Josipa Mišića (30).

Gostovanje u Münchenu bit će prva od osam Dinamovih utakmica u novom formatu Lige prvaka u kojem će pokušati izboriti prolazak, odnosno uhvatiti jednu od prve 24 pozicije na tablici. Nakon Bayerna Dinamovi protivnici bit će redom Borussia Dortmund (kod kuće), Arsenal (gostovanje), Milan (kod kuće), Celtic (kod kuće), Salzburg (gostovanje), Monaco (kod kuće) i Slovan Bratislava (gostovanje).

O aktualnostima vezanim uz zagrebački klub razgovarali smo s Mihaelom Mikićem. Za Dinamo je odigrao više od 400 utakmica i bio je dio zlatnih generacija s kraja devedesetih i sredine nultih godina u kojima je igrao s Modrićem, Eduardom i Ćorlukom.

Najveći trag ostavio je u Japanu, gdje je proveo deset godina u Hiroshimi i Shonanu te je jedna od najvećih legendi Hiroshime, s kojom je osvojio tri naslova prvaka Japana. Nakon uspješne igračke karijere, krenuo je na trenersku akademiju. Bio je pomoćni trener Damiru Krznaru u Dinamu, a zatim i u Mariboru.

Kako ste doživjeli remi Dinama s Rijekom i poraz od Hajduka? 

Nakon važnih europskih utakmica poput onih s Qarabagom, Dinamo bi često doživio fizičko, psihičko i emocionalno pražnjenje. Nakon uspjeha kao što je ulazak u Ligu prvaka jako je teško da se malo ne opustiš. Dinamo, Hajduk i Rijeka su tri najbolje momčadi u Hrvatskoj i naravno da je jedan bod od mogućih šest razočaranje, ali od toga ne treba raditi smak svijeta.

Ne bih ulazio u posao kolegama i komentirao taktiku jer izvana ne mogu znati koji su bili Jakirovićevi zahtjevi. U prošlom derbiju je Hajduk bio jako dobro organiziran, pametno su otvarali igru, jako dobro izlazili iz presinga koji je Dinamo probao nametnuti.

Probijali su se u srednju zonu loptama na Livaju, Hajduk je to dobro pripremio. Dinamu je tijekom pauze falilo dosta reprezentativaca, kompletirali su se dva dana pred utakmicu, nije to onda lako spojiti i uigrati.

Koliko je bitan povratak Mišića?

Jako. On je srce te momčadi, dečko koji diktira tempo igre, diktira visoki presing, diktira kada se spušta u niski blok. On je šef u srcu momčadi. Kad imate takvu kvalitetu i 'kompjutor' u sredini, onda je njegov izostanak veliki problem.

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Dinamo puno dobiva povratkom Mišića u igru jer on zna kada treba potegnuti, odigrati loptu iz prve ili je sačuvati i dati predah ostalima. Apsolutno je jedan od najbitnijih igrača kluba u zadnje tri godine.

Što se može očekivati protiv Bayerna? 

Teško je tu biti pametan. Često se kaže da je najbitnije ne osramotiti se, ali malo je toga što Dinamo može izgubiti u ovoj prigodi, a dobiti može puno. Znamo protiv kakve ekipe i kluba igramo. Po meni je Bayern jedan od favorita Lige prvaka i veliki je uspjeh što uopće imamo prilike igrati s njima.

Sudeći po prijašnjim gostovanjima u Ligi prvaka, nemamo se pretjerano razloga nadati nečemu. Moram sada malo pohvaliti svoju generaciju koja je igrala al pari s dosta jakih protivnika u Ligi prvaka, Manchester Unitedom, Marseilleom itd.

S 19 godina ste imali priliku igrati s Manchester Unitedom na Old Traffordu. Osvojili ste bod protiv tada aktualnih osvajača Lige prvaka, Premier lige i FA Kupa. Kakav je bio osjećaj sudjelovati u toj utakmici?

Svi mi iz Zagreba smo kao klinci sanjali da uopće igramo za Dinamo, a kada dobiješ priliku istrčati u Dinamovom dresu na Old Traffordu protiv možda najjačeg Uniteda u povijesti, to je stvarno neopisivo.

To je bila privilegija i uzbuđenje kakvo ne doživiš puno puta u karijeri, sigurno jedna od najdojmljivijih utakmica u mojoj karijeri. Sam taj stadion, atmosfera, prestiž natjecanja i važnost utakmice je neki viši nivo.

Još je bolje kada vidiš da oni nisu vanzemaljci, da igraš s njima kao protivnik po mjeri, da se možete nadigravati i da se ne treba bojati. Sjećam se koliko smo svi bili ponosni jedni na druge poslije te utakmice, dokazali smo da možemo igrati sa svima.

Je li vas Osvaldo Ardiles posebno pripremao za tu utakmicu? 

U to vrijeme sam bio klinac i nisam puno vodio računa o detaljima i analizama prije utakmice. Kada vrtim film, znali smo da imaju Dwighta Yorkea i Andyja Colea u napadu, koji imaju svoje uigrane šablone, propuštaju kroz noge lopte koje dolaze s bokova.

Znali smo da Ryan Giggs nevjerojatno puno napada dubinu i traži loptu, da David Beckham na desnoj strani ima loptu s očima i opasnu dijagonalu. U tim utakmicama te nitko ne treba posebno motivirati. Tako sada trebaju postupiti i dečki koji će igrati protiv Bayerna, nema ti druge nego hrabro izaći na teren, sve što ostvariš protiv takvih protivnika je ogromna premija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.