Nezadovoljni hrvatski navijači žele rješenje koje bi unazadilo reprezentaciju

Foto: EPA

NAKON što je na Rujevici svladala Makedoniju 3:0, hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji je ostala još samo generalna proba uoči Europskog prvenstva na kojem će igrati u skupini s Italijom, Španjolskom i Albanijom. U subotu će od 18:45 igrati protiv Portugala.

I dok je susret s Makedonijom uglavnom koristio kako bi izbornik Zlatko Dalić dao više minuta igračima iz drugog plana ili onima koji love ritam nakon ozljede, susret s Portugalom trebao bi proći u ozbiljnijem tonu i mogao bi nam više otkriti o Dalićevim idejama za turnir.

Većina pozicija je bukirana, a na samo njih par još uvijek postoje dileme. Jedna od njih je i ona na lijevom beku. Iako je Borna Sosa do Katara i u Kataru bio gotovo neizostavan na toj poziciji (svoje minute dobio je i Borna Barišić), postoji šansa da će Dalić na tu poziciju gurnuti Joška Gvardiola koji tu poziciju igra i u Manchester Cityju. Koliko ta ideja ima smisla?

Razmišlja li Dalić o toj ideji?

Za početak, treba reći da se ideja o Gvardiolu na beku dosta popularizirala prvenstveno kod navijača koji su nezadovoljni izborom na lijevom boku. Nakon što je Sosa godinama bio ofenzivno jedan od najboljih bekova Bundeslige, ove sezone je s ostatkom momčadi Ajaxa pao.

"Na treninzima je ozbiljan i marljiv, samo mora izbjegavati ozljede. Smatram da ga očekuje uspješna karijera. Uz talent koji ima i naporan rad dokazao je da to zaslužuje. Mora ostati usredotočen i marljiv i truditi se biti još bolji na svakom treningu i u svakoj utakmici. Mislim da će biti jedan od najboljih, a možda i najbolji stoper na svijetu", rekao je o Gvardiolu Dalić na zadnjoj presici.

To sugerira da ideja o Gvardiolu-beku nije u potpunosti srasla s Dalićem, a to u većoj mjeri potvrđuje i praksa. Naime, Gvardiol je nakon Svjetskog prvenstva u Kataru odigrao za reprezentaciju osam utakmica. U sedam njih je bio stoper, a samo je protiv Latvije u gostima igrao na beku.

No Dalić je nedavno rekao kako je on prvi stavio Gvardiola na beka, a danas se zbog toga svi dive Guardioli. Osim toga, indikativno je da je Barišić tek na pretpozivu i da u postojećem kadru postoje samo dva igrača koja su igrala tu poziciju - Gvardiol i Sosa, što sugerira da postoji određena šansa da branič Cityja to zaigra i na Euru.

Sve je u kontekstu

Iza Gvardiola je sjajna sezona u Cityju i s tog aspekta se na prvu može činiti sasvim logičnom i opravdanom odluka da u reprezentaciji igra ono što igra i u klubu. No kontekst uloge beka je u Cityju i Hrvatskoj toliko drugačiji da je upitno može li se reći da se radi o istim pozicijama.

Igra u Cityju zasniva se na stalnom kreiranju pozicijskog viška kako bi igrač na lopti uvijek imao nekoliko opcija, od kojih je barem jedna prema naprijed. Zato Cityjevi bekovi dobar dio utakmice, kada pozicija lopte i suparnika to zahtijeva, igraju u sredini terena gdje dođu nešto kao dodatni vezni igrači. 

Gvardiol u Cityju nije klasičan bek čija je zadaća probijati stranu, a usporedba njegovih brojki u klubu i Sosinih u reprezentaciji govori o koliko se različitim ulogama, ali i zadacima radi. Pri tome se izdvajaju dvije ključne razlike.

Grafika: Sofascore

Prva je heatmap, grafika koja pokazuje zone u kojima igrač igra. Gvardiolova pozicija je u prosjeku osjetno pomaknuta prema sredini terena, dok Sosin heatmap puno više izgleda kao klasični bekovski. Osim toga, jasno je da je glavni forte Sosine igre centaršut koji je u Gvardiolovom slučaju zanemariva stavka.

Osim toga, Gvardiol duplo češće ulazi u šanse od Sose. Naravno, dio uzroka leži i u tome što je City najdominantnija momčad svijeta, ali isto tako i u činjenici da je dubinu iz drugog plana mnogo lakše napasti iz sredine terena nego s boka.

Još je važnije što bi Hrvatska izgubila s Gvardiolom na beku

Naravno, Gvardiol je dovoljno kvalitetan i svestran nogometaš da po potrebi pokrije više pozicija, pa tako i onu na lijevom boku. No pitanje njegovog micanja iz sredine terena se iz perspektive reprezentacije svodi na pitanje oportunitetnog troška, odnosno onoga što momčad time gubi.

Hrvatska je dugo vremena u igračima poput Dejana Lovrena ili Domagoja Vide imala sjajan i pouzdan stoperski par koji je vrlo dobro obavljao defenzivne zadatke. No sve do novog vala stopera kojem pripadaju Gvardiol i Šutalo momčad se mučila s progresijom lopte i izgradnjom napada iz zadnje linije.

Zbog toga su se Luka Modrić, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović u posjedu morali spuštati puno niže kako bi preuzeli loptu što je štetilo geometriji igre. S Gvardiolom na beku Hrvatska bi svojeg najboljeg dodavača u obrani svela na sporednu ulogu u tom segmentu.

Gvardiol u Cityju kao bek ima vrlo važnu ulogu u obrani kontranapada, a taj posao mu uvelike olakšava činjenica da često igra centralno umjesto na boku. Zbog kombinacije svojih fizičkih predispozicija i čitanja igre u tom pogledu je ključan i za Hrvatsku, no neće moći zaustavljati suparnike ako će igrati na boku, a igrači ostajati iza njegovih leđa po gubitku posjeda.

Dalić je u više navrata napomenuo kako na Euru nećemo vidjeti inovacije nego iste možemo očekivati tek od jeseni, ali hrvatskom izborniku se već prije znalo događati da usred turnira nađe rješenje od kojeg ne odustaje do završetka. U slučaju Gvardiola je neizmišljanje tople vode i ostanak u sredini obrane najbolja odluka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.