Nogometni svijet tuguje za jednim od najvećih ikad: "Hvala na svemu, mister"

Foto: Epa

U 76. godini umro je Sven-Göran Eriksson. Legendarni Šveđanin bio je jedan od najvećih trenera svih vremena, a gdje god je radio, trofeji su stizali. Eriksson se probio u Göteborgu, s kojim je osvojio dva švedska kupa, ali mu je senzacionalni trijumf u Kupu UEFA-e 1982. omogućio proboj na veliku scenu. Preuzeo je Benficu i u dvije gaže osvojio tri prvenstva i jedan kup te došao do finala Kupa UEFA-e 1983. i Kupa prvaka 1990.

Ogroman trag ostavio je u Italiji. Kup je osvajao s Romom, Sampdorijom i Lazijem. S potonjima je to uspio dva puta, a jednom je s Lazijem uzeo i talijanski naslov. Isti klub vodio je i do osvajanja Kupa pobjednika kupova u zadnjem izdanju (1999.) natjecanja europskih osvajača kupova. Lazio je doveo i do finala Kupa UEFA-e. Kako je Eriksson bio i izbornik Engleske, na Otoku su posebno tužni zbog odlaska velikana.

Engleska tuguje za velikim Šveđaninom

"Sven je bio pravi nogometni gospodin, uvijek je zračio svojom karizmom i strašću", objavio je princ William, a od Šveđanina se oprostio i britanski premijer Keir Starmer:

"Ostat će zapamćen po svom ogromnom doprinosu engleskom nogometu i po tome što je tijekom godina donio radost mnogim ljudima."

''Ovo je jako tužan dan. Eriksson je stvorio posebne uspomene za sve engleske navijače, nitko nikad neće zaboraviti pobjedu 5:1 u Münchenu protiv Njemačke pod Svenovim vodstvom. On će s pravom biti prepoznat i zauvijek zapamćen po svom značajnom radu s engleskom reprezentacijom i širem doprinosu nogometu", rekao je prvi čovjek Engleskog nogometnog saveza Mark Bullingham.

Dirljive poruke klubova koje je vodio

Od Erikssona se porukama sućuti opraštaju i klubovi koje je vodio tijekom svoje čudesne karijere.

''Roma oplakuje odlazak Sven-Görana Erikssona. Vodio je naš klub od 1984. do 1987. osvojivši talijanski kup. U ovom trenutku boli mislimo na njegovu obitelj", stoji u poruci Rome.

''S dubokim žaljenjem Benfica oplakuje smrt Sven-Görana Erikssona u 76. godini. Počivaj u miru, gospodine", stoji u objavi lisabonskog velikana. 

"Hvala na uspomenama, Svennis. Počivaj u miru. Naše su misli sa Svennijevom obitelji i voljenima", objavio je Göteborg.

"Hvala vam za sve što ste učinili za nas, mister", tuguje Lazio, koji je Eriksson vodio do najvećih uspjeha u povijesti kluba. 

"Zbogom, Sven", napisala je Sampdoria.

"Obitelji i prijateljima Sven-Görana Erikssona, koji je preminuo u 76. godini, izražavamo iskrenu sućut. Počivaj u miru, Svene", oglasio se i City. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.