lige petice

Kako je legendarni golman odbio sir Alexa i United zbog smaka svijeta

Foto: Epa

LEGENDARNI argentinski golman Carlos Roa koncem devedesetih bio je jedan od najboljih golmana svijeta. Bio je prvi vratar Argentine na SP-u u Francuskoj 1998., a kao član čuvene momčadi Mallorce igrao je finale Kupa pobjednika kupova 1999. protiv Lazija Alena Bokšića.

U ljeto 1999. s Old Trafforda je otišao veliki Peter Schmeichel, a sir Alex Ferguson je upravo u Argentincu vidio čovjeka koji će dostojno zamijeniti dansku ikonu.

Ipak, Roa je odbio ponudu kluba koji je par mjeseci ranije osvojio Ligu prvaka. Naime, Roa je u to vrijeme pristupio adventističkoj crkvi Sedmog dana, a nauk te crkve je tvrdio da će 2000. doći do smaka svijeta. Roa je tako odbio i United, ali je prekinuo i pregovore s Mallorcom oko produljenja ugovora. Jednostavno, tada ga nogomet nije zanimao.

''I danas mislim da je na duhovnoj razini to bila prava odluka. Ipak, u sportskom smislu nije jer sam napustio nogomet u najboljim trenucima karijere. Mogao sam napredovati. Imati fantastične ugovore i igrati u Engleskoj'', kazao je Roa pa je dodao:

''Ljudi to nikad neće razumjeti. Tada su me izluđivali s pitanjima zašto sam to napravio. Zvali su me svaki dan sa svih strana. Koliko god sam im pokušavao objasniti svoju odluku, nisu mogli vjerovati da sam donio takvu odluku.''

Nakon što je Roa odbio Fergusona, slavni Škot je godinama tražio pravu zamjenu za Danca i potrošio je pravo bogatstvo. Raimond van der Gouw, Mark Bosnich, Massimo Taibi, Riccardo, Andy Goram, Roy Carroll, Tim Howard i Fabien Barthez, svi oni su branili u tom periodu na Kazalištu snova, ali tek je 2005. dolaskom Edwina van der Sara Ferguson napokon dobio ono što je tražio.

Roa se kasnije, kad je vidio da od smaka svijeta neće biti ništa, vratio nogometu i opet je stao na gol Mallorce, ali nikad više nije bio onaj stari. Otišao je iz kluba 2002. godine u Albacete, a karijeru je završio 2006. godine u dresu Olimpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.