Ovo su mogući sastavi Dinama i Hajduka za derbi

Foto: Marko Prpic, Ivo Cagalj/PIXSELL

DINAMO i Hajduk večeras od 20 sati na Maksimiru igraju veliki derbi 6. kola SuperSport HNL-a. Branitelj naslova u utakmicu ulazi s dva boda prednosti i pobjedom može pobjeći Hajduku na plus pet, a gosti se eventualnom pobjedom mogu potpuno vratiti u igru.

"Mi znamo da nas čeka zahtjevna utakmica jer nikad to nije lagana utakmica gdje god se igralo. Svih ovih dana sam zahtijevao da je maksimalni fokus na toj utakmici jer je prva sljedeća. Ja utakmice ne preskačem i napravit ću sve da budemo maksimalno koncentrirani. Ako netko preskače utakmice i poleti, to je više problem za njega", rekao je trener Dinama Sergej Jakirović uoči utakmice.

"Mi smo ove sezone već pokazali da možemo odigrati velike utakmice. Pokazali smo i dobru igru. Neki su igrači otišli u svoje reprezentacije i nisu trenirali s nama, ali oni koji jesu, trenirali su maksimalno. Preostaje nam doliti malo benzina i ići u Zagreb dati maksimalno od sebe te odigrati utakmicu kako najbolje možemo i s jednom osobnošću", izjavio je trener Hajduka Gennaro Gattuso.

Jakirović ostao bez Mišića

Dinamov trener je za derbi ostao bez Josipa Mišića, koji je definitivno otpao. Jedan od najvažnijih Dinamovih igrača nije se uspio oporaviti od ozljede mišića, a Dinamo radi sve na tome da ga osposobi za utorak i susret s Bayernom u Ligi prvaka.

To je jedina loša vijest za Jakirovića, a dobra je da su svi drugi igrači zdravi i u punom pogonu. Tako se u sastav vraća Ronaël Pierre-Gabriel, zdrav je i Takuya Ogiwara, a i Samy Mmaee se oporavio od lakše ozljede.

Dinamo je ove sezone često igrao u sustavu 3-4-1-2, u kojem je napadački izgledao jako dobro, ali je znao "puštati" u obrani. Iako će Dinamo danas, naravno, igrati na pobjedu, puno je stabilniji u starom sustavu 4-2-3-1, pa je za očekivati da će Dinamo tako danas krenuti.

Dinamo se lako može prebaciti u formaciju 3-4-1-2

Umjesto Mišića igrat će Arijan Ademi. Opcija je bio i Marko Rog, ali je realnije očekivati da će Jakirović staviti legendu kluba. Bit će tu još jedan motivator Stefan Ristovski, koji će krenuti na desnom beku, a lijevo će igrati Pierre-Gabriel.

Na desnom krilu bi mogao krenuti Juan Cordoba, koji je stigao za 2.1 milijun eura i dolazi vrijeme u kojem mora opravdati status. Baturina je siguran u sredini, lijevo krilo igrat će Marko Pjaca, a špicu Bruno Petković.

Ovisno o razvoju utakmice, kao recimo protiv Qarabaga u Maksimiru, Jakirović lako može promijeniti formaciju u onu s trojicom u zadnjoj liniji. U tom slučaju na trećeg stopera spustio bi se Ristovski, a s jednom ili dvije zamjene lako se naprave korekcije u vezi i napadu.

Mogući sastav Dinama za derbi:

Hajdukovo turbulentno razdoblje

Hajduk se nalazi u turbulentnom periodu nakon odlaska sportskog direktora Nikole Kalinića i dolaska njegove zamjene, Francuza Francoisa Vitalija. Trener Gattuso nije održao ni uobičajenu konferenciju za medije, već je derbi najavio putem klupskog Hajduk Digital TV-a.

"Lijepo je imati sve igrače na dispoziciji. Vraćaju se Bamba i Uremović, iako je Elez odigrao odličnu utakmicu i dao sve od sebe. No lijepo je imati sve igrače na okupu kako bismo mogli biti oni pravi", rekao je Gattuso u najavi utakmice.

Gattuso priprema iznenađenje?

Ivan Lučić je poprilično siguran među vratnicama, a Josip Elez i Dominik Prpić na stoperskim pozicijama mogli bi startati ispred povratnika u sastav Filipa Uremovića i Zvonimira Šarlije. Ismaël Diallo dosad je dobivao Gattusovo povjerenje i očekuje se da će opet zauzeti lijevu stranu obrane.

Na drugoj, desnoj strani, talijanski stručnjak mogao bi iznenaditi i postaviti Darija Melnjaka. S obzirom na to da Fahd Moufi zbog ozljede nije došao u Zagreb, a Niko Sigur se tek vratio s reprezentativnog okupljanja Kanade, Melnjak bi mogao s njemu prirodne lijeve strane preseliti na desnu.

Vezni trojac Ivan Rakitić, Filip Krovinović i Rokas Pukštas očekuje se od prve minute na maksimirskom travnjaku, kao i kapetan i najbolji igrač Marko Livaja u vrhu napada.

Anthony Kalik već je ove sezone pod Gattusom bio na lijevom krilu, a tek 16-godišnji Bruno Durdov, koji se pokazao na pripremama, mogao bi napadati s desne strane. Bamba kao oporavljenik od ozljede i Stipe Biuk kao novi igrač svoju će priliku, pretpostavlja se, čekati s klupe.

Mogući sastav Hajduka za derbi:

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.