Počinje sportsko suđenje stoljeća. Manchester City može izgubiti skoro sve trofeje

Foto: EPA

NAKON nekoliko godina skupljanja dokaza kreće suđenje Manchester Cityju za čak 115 financijskih prekršaja. BBC to naziva sportskim suđenjem stoljeća te jednim od najkritičnijih trenutaka u povijesti Premier lige. Klub s kojim Pep Guardiola dominira u posljednjih desetak godina optužen je za kršenje pravila financijskog fair-playa, a prvo saslušanje na sudu bit će u ponedjeljak.

Trebalo bi suđenje trajati deset tjedana, a presuda biti donesena početkom 2025. godine. Kakva god odluka bila, imat će goleme posljedice ili za Manchester City ili za Premier ligu, piše BBC. Manchester City u vlasništvu je milijarderske obitelji iz Abu Dhabija i centar je sportske korporacije koja obuhvaća 13 momčadi s pet kontinenata. Najpoznatija je Cityjeva filijala Girona, koja je dobar dio prošle sezone bila ozbiljan konkurent za naslov prvaka, pored Real Madrida, Barcelone i Atletica. 

Posljedice će biti ogromne

U engleskom klubu negiraju optužbe zbog kojih bi mogli biti sudionici jednog od najvećih skandala u povijesti sporta. Moguće su i razne kazne, od ogromnih financijskih pa sve do oduzimanja trofeja i izbacivanja iz Premier lige.

Ako Englezi kazne Manchester City, moglo bi to čak dovesti i do zaoštravanja diplomatskih odnosa između Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predsjednik Emirata je, naime, brat većinskog vlasnika Cityja, šeika Mansoura. Neizbježno je da će klub morati potrošiti desetke milijuna eura na odvjetnike.

Sve je počelo aferom Football Leaks, u kojoj je procurio ogroman broj povjerljivih informacija i ugovora o transferima. Njemački list Spiegel je 2018. godine objavio priču da je Manchester City izmanipulirao pravila UEFA-e kako bi potpisao ugovore s igračima, a u tome su im pomogli dokumenti iz afere Football Leaks.

Za što je sve optužen Manchester City?

City je platio veliku kaznu 2014. zbog nepoštovanja financijskih pravila, a onda se 2020. tek nakon žalbe izvukao od dvogodišnje zabrane nastupa u europskim klupskim natjecanjima. Evo za što je klub optužen i zbog čega će morati odgovarati na ovom suđenju.

  • 54 puta nije izdao točno financijsko izvješće od 2009. do 2018. godine
  • 14 puta nije predao točne izvještaje o plaćanju igrača i trenera od 2009. do 2018. godine
  • sedam puta je od 2015. do 2018. godine prekršio financijski fair-play u Premier ligi
  • 35 puta nije surađivao u istrazi Premier lige od prosinca 2018. do veljače 2023. godine

Suđenje obuhvaća prekršaje u periodu od 2009. do 2023. godine, u kojem je Manchester City osvojio gotovo sve svoje trofeje u povijesti - osam prvenstava Engleske, Ligu prvaka, tri FA kupa, šest Liga kupova, četiri engleska superkupa, UEFA superkup i Klupsko svjetsko prvenstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.