Prije 15 mjeseci izgubila je nogu u napadu morskog psa, a sada se bori za medalju

Foto: Instagram

AMERIČKA paraolimpijka Ali Truwit (24) izgubila je nogu u napadu morskog psa prije manje od 15 mjeseci, a u nedjelju će se natjecati za zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Parizu. Truwit je ostala bez noge nakon što ju je morski pas napao dok je bila na odmoru s prijateljicom. Zbog zadobivenih ozljeda postala je osoba s invaliditetom.

"Pokušavale smo odbiti morskog psa, ali me ugrizao za nogu. Prva misao koja mi je prošla kroz glavu bila je: jesam li poludjela ili stvarno nemam nogu? To je bila nevjerojatno teška pomisao, ali smo odmah počele plivati i boriti se za svoje živote. Dugo smo trenirale plivanje, što nam je pomoglo da se vratimo do čamca u moru", izjavila je Truwit.

Tri mjeseca nakon napada je već bila u bazenu

Nakon toga je avionom prebačena u New York, gdje je prošla kroz tri operacije. Na 23. rođendan liječnici su joj amputirali lijevu potkoljenicu. Unatoč teškoj rehabilitaciji Truwit se vratila plivanju, iako je proces bio izuzetno izazovan.

"Posljednji put kad sam čula zvuk vode plivala sam za svoj život. Sjećam se svakog trenutka napada, bila sam pri svijesti i zato mi je bilo teško ponovno čuti zvuk vode bez sjećanja na taj događaj", rekla je Truwit. "Iako sam izgubila nogu, nisam izgubila ljubav prema vodi. Voda i plivanje su moje prve ljubavi", dodala je. Samo tri mjeseca nakon napada ponovno je sudjelovala u plivačkom natjecanju. Sada će imati priliku osvojiti olimpijsku medalju.

Hrvatska ima 22 parasportaša u Parizu

Paraolimpijske igre su počele u srijedu u Parizu i trajat će do 8. rujna. Ovo su 17. Paraolimpijske igre u povijesti. U glavnom gradu Francuske će u natjecanjima sudjelovati oko 4400 sportaša iz 186 paraolimpijskih odbora, a natjecat će se u 22 sporta. Hrvatske boje branit će 22 parasportaša, a imat ćemo predstavnike u šest sportova.

Najviše predstavnika Hrvatska ima u atletici, deset (Deni Černi, Ivan Katanušić, Matija Sloup, Erik Fabian Kaurin, Luka Baković, Velimir Šandor, Miljenko Vučić, Marijan Presečan, Mikela Ristoski, Ivana Purkić), u parastolnom tenisu nastupit će četvero sportaša (Anđela Mužinić Vincetić, Helena Dretar Karić, Mirjana Lučić, Borna Zohil), po troje u paraplivanju (Dino Sinovčić, Emma Mečić, Paula Novina) i bocciji (Anamarija Arambašić, Dora Bašić, Davor Komar) te po jedan u paratriatlonu (Antonio Franko) i parataekwondou (Ivan Mikulić).

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.