Rađa se u 44. godini vraća pod koševe

DINO RAĐA u 44. godini života vraća se na parket. Rađa će nastupati u Proam ligi za KK Adriatic, a Adriatic je ovim pojačanjem postao konkurent za osvajanje lige.

Što je Proam liga?

Proam košarkaška liga je pokrenuta 2004. godine kao jedna sportska inicijativa čiji cilj je bio uključiti što veći broj ljudi, promovirati splitsku košarku, zdrave trendove življenja i istaknuti ovim projektom opće dobro bavljenja sportom. Ova je liga privukla velik broj zainteresiranih natjecatelja i podržavatelja same ideje te oko 500 igrača je imalo priliku sudjelovati,te ujedno i neki od svjetski poznatih košarkaških imena kao što su Dino Rađa, Velimir Perasović i Veljko Mršić.

Dino Rađa - biografija

Dino Rađa je jedan od najboljih europskih igrača svih vremena i istinska košarkaška legenda. Osvajač dvije olimpijske medalje, svjetski prvak, višestruki klupski prvak Europe te uspješan NBA igrač. Visok 211 cm, igrao je na poziciji centra ili krilnog centra. Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za šport "Franjo Bučar", 1992. kao član reprezentacije i 2003. godine osobno.

Počeo je igrati u Jugoplastici, Split, i s tim klubom dominirao osvojivši dva naslova europskih klupskih prvaka za redom. U tom periodu je na reprezentativnom planu osvajao FIBA Svjetsko juniorsko prvenstvo (1987. za Jugoslaviju), FIBA Svjetsko prvenstvo (1990 g. za Jugoslaviju), te dvije olimpijske srebrne medalje: 1988. u Seoulu za Jugoslaviju te 1992. u Barceloni za Hrvatsku. Nakon NBA karijere ponovno je igrao u Europi, dvije godine u Grčkoj i dvije u Hrvatskoj.1989. godine izabran je na NBA draftu kao 40. pick od bostonskih Celticsa, no nije odmah otišao u SAD, nego je još 4 sezone igrao u Italiji, za Virtus Rim.

U NBA ligi igrao je 4 sezone u Boston Celticsima, uz prosjek 16,7 koševa i 8,4 skoka po utakmici te bio i najbolji igrač kluba. Dominiravši svojim igrama,pružao je mnogobrojne antologijske utakmice protiv najvećih NBA zvijezda poput Shaquille O Neala,Patrick Ewinga i drugih.Vratio se u Europu 1997, pridružio Panathinaikos BC. Ondje je proveo dvije godine, osvojivši dva grčka prvenstva, ali se vratio u 1999. u Hrvatsku igrati za KK Zadar. 2000.ponovno dolazi u Grčku, pridruživši se Panathinaikosovom rivalu Olympiacosu,no titulu prvaka Grčke nažalost nisu uspjeli osvojiti.

Pred kraj karijere potpisuje za KK Cibonu za 2001-2002 sezonu. Rađa je 2003. završio svoju profesionalnu karijeru na najljepši mogući način, osvojivši prvenstvo Hrvatske sa svojim matičnim klubom, KK Splitom.

Poslije profesionalne karijere, Rađa ostaje u košarci, igrajući splitsku Proam ligu. Dino Rađa je s ekipom Vitalac osvojio naslov prvaka u prve dvije sezone i čak četiri puta bio proglašen najkorisnijim igračem lige. U četiri sezone koje je odigrao za Vitalac, isto toliko puta je imenovan za najkorisnijeg igrača lige. Postigao je preko 1,700 poena, te bio najbolji strijelac i skakač lige tri sezone.

Nakon njih dolazi trogodišnja vladavina mlade ekipe Adriatic koji su svojim zajedništvom, mladošću i talentom nadigrali u završnici natjecanja svoje protivnike i reklamirali timski rad u pravom smislu.

Pretprošla sezona je definitivno išla u prilog ekipi Dalmacije koja je svih ovih sezona bila u samom vrhu, te do sada najuvjerljivije s omjerom 18-1, preuzela trofej u svoje ruke. Ujedno su i aktualni prvaci,svladavši Adriatic u prošlogodišnjem finalu.

Adriatic se u rujnu odlučio dovesti ovo pravo pojačanje koje ih ozbiljno stavlja u konkurenciju za ovogodišnju titulu,pod paskom trenera Milana Zečevića i Vjerana Bošnjaka. Osim bogate sportske karijere i dvije osvojene titule u Proam ligi, Rađa s 44 godine i dalje predstavlja dominantnu silu pod koševima,u što su se momci iz Adriatica imali priliku uvjeriti na treningu sa ovom košarkaškom legendom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.