Sjajan nastup Hrvata u kanuu na divljim vodama. Treći nakon prve vožnje kvalifikacija

Foto: EPA

NAJBOLJI hrvatski kanuist na divljim vodama Matija Marinić (33) zauzeo je s vremenom 91.61 sekundi treće mjesto u prvoj vožnji kvalifikacija na Olimpijskim igrama u disciplini C1 slalom i blizu je plasmanu u polufinale. U kvalifikacijama nastupa 20 sportaša, a 16 najboljih će se plasirati u polufinale. Prva vožnja je održana u 15 sati, a druga se održava u 17:10 sati.

Pobjednik prve vožnje je domaći kanuist Nicolas Gestin s vremenom 89.90, drugi je Britanac Adam Burgess s vremenom 90.87, a Marinić je zauzeo treće mjesto. Važno je napomenuti da se vremena dvije vožnje ne zbrajaju nego se za konačni plasman kvalifikacija sportašu računa bolja od dvije vožnje tako da bi se morao dogoditi nevjerojatan preokret da Marinić ne uđe u polufinale.

Kako se održava natjecanje u kanuu?

U kanu slalomu se natječu dvije vrste čamaca, kanu (C) i kajak (K). U kanuu, veslo s jednom lopaticom koristi sportaš koji je privezan za čamac s nogama savijenim u koljenima i uvučenim ispod tijela, za razliku od vesla s dvije lopatice koje se koristi u sjedećem položaju u kajaku.

Natjecanja u kanuu i kajaku održavaju se tako što se mjeri vrijeme u kojima natjecatelji plove stazom na divljim vodama prolazeći kroz kombinaciju vrata uzvodno i nizvodno. Svaka staza je drugačija, ali može biti duga najviše 300 metara i sadržavati najviše 25 vrata, s najmanje šest vrata uzvodno.

Vrsta vrata je označena bojom - crvena za uzvodno i zelena za nizvodno. Staze su dizajnirane tako da će ih vodeći sportaši završiti u vremenu između 90 i 110 sekundi, iako se mogu dobiti vremenske kazne za dodirivanje vrata (dvije sekunde) i promašaj vrata (50 sekundi).

Mariniću je ovo drugi nastup na Olimpijskim igrama

Marinić je član Kajak kanu kluba Zagreb, a nastup na Olimpijskim igrama je osigurao ispunivši olimpijsku normu na Svjetskom prvenstvu u londonskom Lee Valleyju u rujnu prošle godine kada je zauzeo 17. mjesto. Bivši je U-23 europski prvak u slalomu iz 2013. godine, a osvojio je i brončanu medalju na Svjetskom kupu iste godine. Ovo mu je drugi nastup na Olimpijskim igrama, a prije tri godine u Tokiju je zauzeo 11. mjesto u disciplini C1 slalom.

Tada je imao velikih problema s pripremom za nastup jer je u avionu s kojim je došao u Japan identificiran putnik s koronavirusom zbog čega je treninge mogao odrađivati samo s grupom koja je bila u izolaciji, a jedini termin je bio u 13 sati na temperaturi od 40 Celzijevih stupnjeva. Za nastup u Parizu se pripremao na stazi gdje se i voze olimpijske utrke.

Odustao je od vaterpola jer mu je bilo dosta bivanja u vodi

Od prošlog listopada je pet puta po tjedan dana proveo u Parizu tako da bolje pripreme nije mogao odraditi. Uoči nastupa na Igrama najavio je da želi okruniti svoju karijeru olimpijskim odličjem, ali je osnovni cilj ulazak u finale slaloma. Staza na kojoj nastupa nije idealna za njega jer ima manji protok vode, što bolje odgovara nižim i lakšim kanuistima.

Svoje treninge tijekom godine odrađuje djelomično u Zagrebu, ali Sava nije idealna za trening kanua budući da je mirna rijeka. Stoga se za natjecanja većinom priprema u Ljubljani gdje često trenira s aktualnim olimpijskim pobjednikom, Slovencem Benjaminom Savšekom koji je danas imao velike probleme u prvoj vožnji i zauzeo tek 12. mjesto. Marinić se do 12. godine bavio vaterpolom, a nedavno je humoristično komentirao da se prebacio u kajak i kanu jer mu je bilo dosta bivanja u vodi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.