Slovenija i Danska na penale u skupini. Jako malo je falilo za najveću ludnicu Eura

Foto: Profimedia

ENGLESKA i Slovenija remizirale su bez golova, baš kao i Srbija i Danska u posljednjem kolu skupine C Europskog prvenstva. To je ispala najneizvjesnija skupina Eura jer od šest utakmica čak ih je pet završilo remijem. Jedina pobjeda u skupini bila je ona Engleske nad Srbijom, i to s minimalnih 1:0.

Skupina sa samo jednom pobjedom i čak pet remija

Tako je Engleska završila skupinu na prvom mjestu s pet bodova. Srbija je ispala s dva boda, dok su Slovenija i Danska završile grupu s identičnim brojem bodova, gol-razlikom te remijem u međusobnoj utakmici. Prije deset dana igrale su 1:1.

S obzirom na to da su po tri glavna kriterija izjednačena, postavlja se pitanje koji je idući na osnovu kojeg ih se rangira. Prvi idući je onaj koji se tiče fair-playa, odnosno u prednosti je ekipa koja je skupila manje kartona.

No, ni taj kriterij nije mogao napraviti razliku jer imaju isti broj žutih kartona (6) i crvenih kartona (0). Na kraju se morao primijeniti kriterij pozicije u kvalifikacijama i Danci su zbog toga završili skupinu kao drugi, a Slovenci kao treći.

Nevjerojatna izjednačenost Slovenije i Danske natjerala je UEFA-u da posegne u prošlost

Nevjerojatno je da su ove dvije reprezentacije igrale i u istoj kvalifikacijskoj skupini za Euro i da su osvojile isti broj bodova, točnije 22. No, Danci su tu imali bolji međusobni omjer. U lipnju prošle godine u Sloveniji je bilo 1:1, dok je u studenom Danska kod kuće slavila s 2:1. Tako su Danci završili ispred Slovenaca zbog gola koji su zabili prije sedam mjeseci.

Zanimljivo, da su ove ekipe međusobno igrale u zadnjem kolu i da su tada odigrale kao i prije deset dana, neriješeno, pucale bi penale te tako odlučile koja od reprezentacija u nokaut-fazu ide kao druga, a koja kao treća u skupini. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Malo je falilo za penale u kojima je bolje izgubiti

No, u ovom slučaju najzanimljivije je to da bi suparnicima u ovom raspucavanju bilo bolje izgubiti. Odnosno, biti treći, a ne drugi. Drugo mjesto u ovoj skupini znači odlazak u puno teži dio ždrijeba, na domaćine i favorite Nijemce, dok treće mjesto znači igranje protiv nekoga od ove četiri reprezentacije: Rumunjska, Belgija, Slovačka ili Ukrajina.

Na kraju je Danska kao drugoplasirana izvukla upravo Njemačku, dok Slovenija kao treća čeka nekoga od četiri spomenute reprezentacije koje prije zadnjeg kola imaju sve po 3 boda. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.