"Strani suci poraz su hrvatskog nogometa"

HAJDUKOVCI neće odustati. Natjeravat će se s Udrugom prvoligaša dok god Damir Vrbanović njihove pritužbe službeno ne etiketira kao neosnovane. Dotad, sudački repovi vući će se nešto više po odajama Poljuda, a bitno manje kulom Rusanove. Direktor Hajduka Fredi Fiorentini najavio je rat. Po tko zna koji put traže se rigorozne promjene, ovaj put u liku i djelu inozemnih sudaca.

Oni su navodno rješenje da se povrati regularnost jedinom derbiju kojeg Hrvatska ima. Hajduk je ponovo glasniji, iako ovaj put zaista bez posebne osnove. Suca Draženka Kovačića doveli su u situaciju da preko medija ljagu pokušava sprati i fotografiranjem u odori pizza majstora. "Pa zar bi čovjek pekao pizze da se obogatio krađama", trebao bi valjda pomisliti reprezentativni hrvatski građanin, okrećući stranicu u novinama. Otišlo je predaleko. Od naše nogometne organizacije Hajduk očekuje ocjenu suđenja i njezinu prezentaciju javnosti.

Iz splitskog kuta sporne su četiri točke; nedodijeljen crveni karton Vedranu Ćorluki, Lončarićevo nokautiranje Muse, Carlosov šamar (također Musi), te 40-ak sekundi ranije označen kraj susreta.

"Teško nam je braniti se kad ne znamo za što smo uopće optuženi. Gospodin Vrbanović bio je na utakmici i bilo bi lijepo čuti što on misli o suđenju. Tražili smo od HTV-a da ustupi sporne detalje, i sad čekamo odluku HNS-a. Tek nakon njihovog službenog očitovanja poduzet ćemo daljnje korake. Ako treba, tražiti i inozemne suce. Vrbanović kaže da upravlja ligom, neka onda to i dokaže. Što je sporno u tome da tražimo da se javnosti prikaže Kovačićeva ocjena." - u srijedu navečer nam je kazao Fiorentini.

Malo je Hajdukov direktor smirio tenzije, jer otprilike u isto vrijeme prethodnog dana Hajdukovim se hodnicima orilo:

"Idemo u rat! Bolje rat nego pakt, bolje rob nego grob! Svašta posvuda čitam, mi smo ovakvi i onakvi, a kad je Drpić bio gole guzice i provocirao naše navijače u Maksimiru, ne sjećam se baš velikih komentara ni crnih novinskih naslova. Neka predsjednik Udruge Damir Vrbanović pokaže kako je pošten, objektivan i transparentan u radu. Mi ne bježimo od odgovornosti, ne tvrdimo ni da smo mi idealni, sva tri penala su bila, Carević je zasluženo isključen, ali nipošto nismo takvi kakvima nas prikazuje veći dio tiska, da smo mi igrali pogibeljno i brutalno!? To je laž, naglašavam da je organizacija bila dobra, da je atmosfera bila odlična, čak nije bilo ni prekida zbog dimnih zavjesa, baklji je bilo znatno manje nego inače."

To je samo sukus priče koju je Fiorentini ponudio splitskim novinarima, a koju su najafirmativnije prenijeli naravno, u Slobodnoj Dalmaciji. Mi smo je proslijedili Damiru Vrbanoviću i dobili diplomatski odgovor.

"U četvrtak u 11 sati je sjednica Upravnog odbora na kojoj će se osim ostalih utakmica prošlog kola analizirati i derbi Dinama i Hajduka. To je uobičajena procedura i nije mi jasno čemu se diže tolika frka. Naš povjerenik Ivan Blažek kao i uvijek će pred Izvršni odbor iznijeti analizu i ocjenu suđenja i nema apsolutno nikakvog razloga da se o tome ne izvjesti javnost. Da se razumijemo, niti je Udruga delegirala suce niti je zadužena za njihovo ocjenjivanje. Ali, kao Udruga ćemo uvijek biti odgovorni i transparentni prema javnosti." - kazao je Vrbanović.

"A od Hajdukovih izjava o dovođenju inozemnih sudaca odmah ću se ograditi. Takve su stvari u nadležnosti sudačke organizacije, no uopće ne želim govoriti o paušalnim odlukama. To bi bio poraz za hrvatski nogomet i to ne mogu prihvatiti. Kako to kod nas uvijek ide, sudac je kriv kad se utakmica izgubi ili odigra neriješeno. U slučaju pobjede, pobuni ni traga ni glasa. Sudac Kovačić sudio je onako kako je sudio, ali definitivno nije išao u korist ili na štetu samo jednom akteru derbija." - dodao je prvi čovjek Udruge prvoligaša.

A prvi čovjek hrvatskog nogometa uopće,  kao i obično ne želi govoriti o problemima prvoligaša. Za sve pitanja obratite se ljudima koji rukovode HNL-om. No, Vlatku Markoviću razmjena sudaca mogla bi se učiniti dobrom idejom, poglavito jer se kao glavni partner spominje Mađarska, gdje je primjerice i naš Edo Tripković već odradio nekoliko derbija.

D.R.
Foto: FaH

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.