RAKITIĆEVIH 200 Bez njega je Barcelona nezamisliva

Foto: Getty Images/Guliver Image

IVAN RAKITIĆ večeras će proslaviti veliki jubilej i ući u krug igrača s više od 200 utakmica u dresu Barcelone. Niti jedan hrvatski nogometaš nije ostavio toliki trag u najvećem katalonskom klubu.

Rakitić je u Barcelonu stigao prije manje od četiri godine za, u srpnju 2014., za 18 milijuna eura nakon što je kapetanski predvodio Sevillu do osvajanja Europa lige. Na Camp Nou se morao priviknuti na drugačiju ulogu i stati u službu Messija, Neymara i Suareza, podsjeća katalonski "Mundo Deportivo" uoči Rakitićeve velike proslave.


"Raketa" je imao težak početak, nije mu bilo lako sjediti na klupi, ali brzo se prilagodio i postao jedan od najstandardnijih igrača u momčadi te u tri i pol sezone skupio već 199 nastupa za jedan od najvećih klubova svijeta.

U mandatu prošlog trenera Luisa Enriquea Rakitić je bio najkorišteniji Barcelonin igrač sa 159 nastupa, a tako je i pod aktualnim trenerom Valverdeom, pod kojim je odigrao 40 od 42 utakmice. Messi ima nastup manje. Barca je s Rakitićem u momčadi ostvarila 152 pobjede, 26 remija i 21 poraz.



"Koja je tajna? Trudim se maksimalno brinuti o sebi", kaže Rakitić.

Španjolci zato ne sumnjaju da će Rakitić večeras protiv Las Palmasa upisati 200. nastup, osim ako ga Valverde ne odluči odmoriti za nedjeljni derbi na Camp Nouu protiv Atletico Madrida.
 

Niti godinu nakon što je stigao iz Seville s europskim trofejem, Rakitić je s Barcom osvojio Ligu prvaka, a dodao i dva naslova u La Ligi, tri kupa, dva superkupa i naslov klupskog prvaka svijeta - ukupno devet trofeja.

"Najposebniji je ipak onaj Lige prvaka kojeg smo osvojili protiv Juventusa u Berlinu. Imao sam sreću zabiti gol", sjetio se Rakitić. Bio mu je to i najvažniji pogodak karijere, a za Barcu ih je skupio 30.

Posebno pamti još jedan gol. "Messi mi je nabacio, a ja sam dotrčao iz pozadine i glavom zabio Granadi. Moj prvi gol na Camp Nouu", kaže Rakitić. 

No, i nakon gotovo četiri godine udisanja atmosfere na tom stadionu, još uvijek ne može zaboraviti onu sa Sanchez Pizjuana, gdje su tisuće skandirale njegovo ime. "Još uvijek je to posebno mjesto", kaže.

Uoči jubileja otkrio je i koje su mu ambicije za budućnost. "San mi je ponoviti sezonu u kojoj smo uzeli tri trofeja. Na dobrom smo putu".

Rakitić je skupio više nastupa nego trojica Hrvata koja su nosila dres Barce (Vučević, Prosinečki, Halilović).

"Nedavno sam s Goranom pio kavu u Barceloni. Dugo sam radio s Prosinečkim u reprezentaciji. Ponosan sam što mogu privući više navijača iz Hrvatske da navijaju za Barcelonu, jer je do sada više igrača igralo za Real. Hrvatska mora više biti "blaugrana" nego bijela", kaže Raketa.

Rakitić s Barcelonom ima ugovor do 2021. godine uz odštetnu klauzulu od 125 milijuna eura.
  

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.