Albanski izbori: Napeto između demokrata i socijalista

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZADNJI je dan predizbornih kampanja albanskih stranaka prije nedjeljnih izbora, piše Associated Press.

68-godišnji konzervativni premijer i predstavnik Demokratske stranke, Sali Berisha, pokušat će osvojiti treći mandat zaredom te će danas održati svoj govor u Tirani.

Berishin snažan protivnik je kandidat Edi Rama, 48-godišnji socijalist. Iako se ankete u Albaniji ne smatraju pouzdanima, prema rezultatima većine njih Rama vodi.

Rama je jučer održao svoj glavni predizborni skup pred tisućama ljudi na Trgu Majke Tereze u Tirani. Optužio je Berishu za vođenje države zajedno s korumpiranom elitom koja je "uništila ekonomiju, društvo, demokraciju i albanski europski san".

Obje su stranke vodile agresivne kampanje i obasule gradove pamfletima, demokratskim plavim i ljubičastim socijalističkim. Ramina je stranka čak platila televizijske reklame u susjednoj Grčkoj, gdje se nalazi velika zajednica albanskih imigranata.

Nekad jedna od najjačih komunističkih zemalja, Albanija se pridružila NATO-u u 2009. godini, no nije uspjela dobiti status zemlje kandidata za ulazak u Europsku uniju, koja zahtijeva šire demokratske reforme i unaprijeđene izbore.

Ovo predizborno natjecanje prošlo je relativno mirno i bez izgreda, za razliku od prošlih obilježenih nasiljem. Ipak, postoje izvješća koja tvrde kako se čak školsku djecu prisiljavalo da prisustvuju predizbornim skupovima.

Dugotrajna rasprava o izbornoj komisiji još uvijek nije riješena. Naime, izborna je komisija predvođena Berishinim simpatizerima te to predstavlja problem koji su kritizirale EU i SAD, a zbog toga će i europska organizacija za sigurnost i suradnju nadgledati ispravnost albanskih izbora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.