Alžirski predsjednik Bouteflika prisegnuo na novi četverogodišnji mandat

Foto: Hina

ALŽIRSKI predsjednik Abdelaziz Bouteflika prisegnuo je u ponedjeljak na novi četverogodišnji mandat, nakon uvjerljive pobjede na izborima koje oporba smatra namještenima kako bi veteran borbe za neovisnost zadržao vlast nakon 15 godina na dužnosti.

Državna televizija prikazala je Boutefliku (77) u invalidskim kolicima kako priseže i drži kratki govor u jednom od rijetkih pojavljivanja u javnosti otkako je moždani udar prošle godine doveo u pitanje njegovu sposobnost upravljanja zemljom.

Bouteflika je osvojio 81,53 posto glasova, a najbliži suparnik 12,18 posto glasova na izborima na koje je izašlo 51,7 posto birača.

Pobjeda alžirskog političkog veterana bila je očekivana, jer ga podupire vladajuća Fronta nacionalnog oslobođenja (FNL) koja dominira alžirskom politikom od osamostaljenja od Francuske 1962.

Zapadne vlade staju uz Boutefliku u borbi protiv islamističke gerile u zemljama Magreba, a žele i biti sigurne da će alžirski plin stizati u Europu, osobito u trenutku kad ukrajinska kriza ugrožava isporuku ruskoga plina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.