Annan digao ruke i otvorio put intervenciji: "Napori da se pronađe političko rješenje u Siriji su propali"

POSEBNI izaslanik UN-a za Siriju Kofi Annan kazao je u intervjuu za Le Monde kako su napori da se pronađe političko rješenje za situaciju u Siriji propali, barem zasad.

Objasnio je kako je danonoćno radio na pronalaženju miroljubivog rješenja, ali "da dokazi sugeriraju kako nismo uspjeli". Smatra kako fokus sad treba prebaciti na ulogu Irana u čitavom slučaju, jer "je on igrač koji mora biti dio rješenja". Osim Irana ključna je i, kako kaže, "uloga Rusije kao saveznika i dobavljača oružje za Siriju", prenosi AP.

Annanova poruka mogla bi imati veliku težinu, jer je njegov plan bio jedini temelj pronalaska političkog rješenja za Siriju. Ukoliko je Annan ovim putem definitivno konstatirao kako takav pristup više nema smisla, riskirajući vlastitu političku reputaciju takvom tezom, postoji opravdan strah kako će to otvoriti vrata za još jačim pozivima i pritiscima na nekakvu vrstu vojne intervencije.

U tom svjetlu treba gledati i sve jači pritisak Zapada na Rusiju i Kinu, a posebno se u bacanju optužbi ističe Hillary Clinton koja je "Prijatelje Sirije" otvoreno pozvala da kazne Rusiju i Kinu zbog njihovog stava o Siriji. Pitanje je koliko će dugo ove dvije zemlje moći odolijevati takvim napadima, ali sigurno je kako je pitanje Sirije sad zaista zašlo u opasne vode, jer se međunarodna intervencija čini kao realna opcija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.