Baranjski kulen zaštićen kao izvorni hrvatski proizvod na europskom tržištu

Foto: Hina

MINISTARSTVO poljoprivrede javlja da je baranjski kulen upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla pa je Hrvatska uz Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja i Ogulinskog kiselog kupusa dobila još jednu oznaku čiji je naziv zaštićen na europskom tržištu.

"Proces zaštite naziva 'Baranjski kulen' započeo je u kolovozu 2010. godine, kada je Udruga proizvođača Baranjskog kulena podnijela  Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva 'Baranjski kulen'. Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv postao zaštićen u Hrvatskoj. U veljači 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na razini EU. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Zaštita proizvoda temelji se na njegovom ugledu. Proizvodnja "Baranjskog kulena" obuhvaća područje Baranje koju  administrativno čini grad Beli Manastir i općine: Bilje, Čeminac, Darda, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac i Popovac. "Baranjski kulen" je fermentirana trajna kobasica, proizvod od usitnjenog svinjskog mesa, začinjenog mljevenom paprikom i bijelim lukom te paprom, napunjen u svinjsko slijepo crijevo (caekum) ili  "katicu". Ovalna je oblika i čvrste konzistencije, oblik je određen ovitkom koji je u potpunosti ispunjen smjesom. Težina gotovog proizvoda iznosi minimalno 0,80 kg. Na presjeku, kulen ima karakteristično ujednačen izgled, što se postiže korištenjem uvijek iste granulacije od 8 mm prilikom usitnjavanja mesa u pripravi nadjeva. Dominira miris po dimu, karakterističan za proizvode od mesa koji se podvrgavaju hladnom dimljenju. Okus Baranjskog kulena blago je ljut, zbog dodatka mljevene paprike, s karakterističnom aromom dimljenog fermentiranog mesa koju nadopunjuje bijeli luk i papar," navodi priopćenje ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.