Bolnica Sv. Duh i dalje ne radi pobačaje: "Idite u drugu bolnicu, ne morate im reći da ste naš pacijent"

Foto: Index

KRAJEM prošle godine pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić rekao je da je riješeno pitanje dostupnosti pobačaja na zahtjev u pet ustanova u kojima se taj zahvat nije obavljao zbog priziva savjesti liječnika te da je ta usluga sada dostupna u svim državnim bolnicama.

Tri opće bolnice u Našicama, Virovitici i Vinkovcima angažirale su za obavljanje pobačaja ginekologe izvan bolnice, u Općoj bolnici Knin dio je ginekologa povukao priziv savjesti, dok je KB Sveti Duh potpisao ugovor o obavljanju pobačaja na zahtjev s KBC-om Sestre milosrdnice.

Vinogradska otkazala ugovor sa KB Sveti Duh

Međutim, kako doznajemo, KBC Sestre milosrdnice otkazao je ugovor sa Sv. Duhom.

Nakon najave Korolije Marinića ginekolozi iz Vinogradske pobunili su se i u pismu tadašnjoj ravnateljici Vesni Šerić izjavili kako oni ispunjavaju svoju zakonsku obvezu obavljanja pobačaja i da ne žele raditi tuđi posao, te drže da priziv savjesti ne može biti selektivan već ga treba zakonski definirati i odrediti na što se on može odnositi i pod kojim uvjetima. Ubrzo je ugovor i otkazan.

"Ne znam kako se mogu pozvati na priziv savjesti samo za obavljanje pobačaja, a istodobno se na njega ne pozivaju za primjerice postupke potpomognute oplodnje. Ako je netko vjernik onda ne može raditi niti MPO", rekao je za Index jedan od ginekologa iz KBC Sestre milosrdnice objašnjavajući pritom kako njihova bolnica nema niti dovoljno medicinskog osoblja kao ni prostora da još rade zahvate i za kolege sa Sv. Duha.


"Da nam kažu - OK, vi ćete samo raditi te zahvate, a nećete još 100 drugih stvari, operacija, liječenja i ostalog onda dobro, ali ne možemo još i njihov posao raditi", rekao je ginekolog.

Ravnateljstvo KB Sv. Duh: Dajemo mogućnost abortusa putem vanjske suradnje

Odgovor na pitanje kako su onda regulirali pitanje dostupnosti pobačaja od ravnateljstva KB Sveti Duh čekali smo poprilično dugo, da bi nam napokon stigao, ali vrlo kratak i neprecizan odgovor.

"Klinička bolnica Sveti Duh, zdravstvenu zaštitu iz područja svoje djelatnosti u Mreži javne zdravstvene službe obavlja poštujući pri tome sve pozitivne zakonske propise. Bolnica pacijenticama koje zatraže prekid trudnoće daje mogućnost obavljanja traženog zahvata putem vanjske suradnje", stoji u odgovoru KB Sveti Duh.

Budući da nisu precizirali koja je to vanjska suradnja odlučili smo sami provjeriti tako što smo direktno nazvali ginekološku ambulantu na Sv. Duhu i raspitali se kako je moguće ondje obaviti pobačaj. Međutim, rečeno nam je kako Sv. Duh ne vrši pobačaje na zahtjev.

Ginekološka ambulanta Sv. Duha: Ne radimo abortuse

"Mi ne radimo abortuse", rekla je sestra iz ginekološke ordinacije, a na upit kamo se sad može otići budući da KBC Sestara milosrdnica ne prima pacijente sa Svetog Duha, nam je odgovorila;

"Pa ne morate vi njima reći da ste sa Svetog Duha, odite u Vinogradsku ili Merkur, oni Vam to tamo rade. Zašto bi uopće govorili da ste pacijent sa Svetog Duha. Kakve veze ima, možete i u Dubrovniku to napraviti, nije to po mjestu stanovanja, razumijete. Odete tamo na pregled regularno, napravite pregled i ultrazvuk i kažete da hoćete prekid trudnoće. Što se vi njima morate deklarirati. Tako pacijenti sad rade".

Zanimljivo, znači kad su u pitanju abortusi onda nije važno pod koju bolnicu pacijent spada, ali zato kad žena dođe roditi u neku bolnicu u koju ne spada po mjestu stanovanja, nerijetko se događa da je iz bolnice vrate, odnosno preusmjere na bolnicu kojoj pripada.

Kako god bilo sad je na Ministarstvu zdravlja da napravi korak i odluči da li će i Sveti Duh poput ostalih bolnica morati poštovati zakonske propise.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.