Dan državnosti BiH obilježava podijeljena: Pola države slavi praznik, pola ne

Foto: hina

BOSNA I HERCEGOVINA u nedjelju je obilježila još jedan Dan nezavisnosti koji se proslavlja tek u polovici te države jer ga druga polovica nastavlja osporavati kao zakoniti praznik.

Dan državnosti slavi se u znak sjećanja na referendum 29. veljače i 1. ožujka 1992., održan na preporuku Međunarodnog arbitražnog povjerenstva za bivšu Jugoslaviju kojega je ishod bio temelj za međunarodno priznanje samostalne i neovisne države BiH.

Visoki državni, entitetski i županijski dužnosnici položili su u nedjelju vijence i cvijeće na spomen obilježja spomen partizanskim postrojbama koje su oslobodile Sarajevo 1945. godine kao i na spomenike žrtvama rata od 1992. do 1995.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je Dan nezavisnosti svim građanima.

Referendumom i odlukom građana, BiH je nastavila svoj put kao nezavisna i suverena država čime je potvrdila višestoljetni kontinuitet, poručio je Izetbegović.

Prije 23 godine gotovo 65 posto građana BiH sudjelovalo je na referendumu, a više od 99 posto potvrdno je odgovorilo na pitanje: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

Bojkot bosanskih Srba iz 1992. proteže se do danas

Na poziv Srpske demokratske stranke (SDS) koja je BiH po svaku cijenu pokušala zadržati u okvirima tadašnje "krnje Jugoslavije" koju su već napustile Hrvatska i Slovenija, većina bosanskih Srba referendum je bojkotirala.

Već 1. ožujka 1992. godine paravojne postrojbe pod kontrolom SDS-a postavile su barikade u Sarajevu u pokušaju da spriječe proglašenje rezultata referenduma.

Bio je to uvod u otvoreni rat.

Vlastima današnje Republike Srpske to je i danas osnova za nijekanje zakonitosti 1. ožujka kao državnog praznika.

"Jedan dio ljudi u Federaciji BiH to slavi i pokušava da to nametne kao praznik BiH. To nije praznik BiH. Mi nemamo ništa protiv da oni to slave kao svoj praznik. Mi imamo svoje praznike, to je Dan Republike, 9. siječnja", kazao je u nedjelju predsjednik RS Milorad Dodik.

Samo dan ranije Dodik je u Beogradu priredio proslavu 28. veljače kao dana na koji su 1992. samoproglašene vlasti bosanskih Srba proglasile svoj ustav. Proslavi u Beogradu nazočio je i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, a Dodik nije propustio priliku da u govoru RS okvalificira kao "državu".

Iako je Dodikov ogorčeni politički protivnik, njegova stajališta u ovom slučaju dijeli predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

"Za mene taj dan, koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji", reko je Ivanić.

Kao i svi dosadašnji srpski članovi Predsjedništva BiH i Ivanić je odlučio bojkotirati svečano primanje u povodu Dana državnosti kojemu su redovito domaćini hrvatski i bošnjački članovi državnog vrha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.