Danas glasanje Vijeća sigurnosti o rezoluciji o Siriji - Rusija i dalje prijeti vetom

Trodnevni razgovori o Siriji u Vijeću sigurnosti UN-a nisu urodili dogovorom. Arapska liga zagovara rezoluciju koja bi prisilila sirijskog predsjednika Bashara al-Asada da preda sve ovlasti zamjeniku i napusti svoju funkciju. No, Rusija prijeti da će ukoliko danas dođe do glasanja staviti veto na tako oblikovanu rezoluciju.

Rusija smatra da bi intervencije iz vana u Siriji mogle rezultirati krvoprolićem kakvo se dogodilo u Libiji te se izrazito protivi da na rušenje Asada utječu druge zemlje. Rusija je već jednom stavila veto na rezoluciju protiv Sirije. Bilo je to u listopadu kad je Vijeće sigurnosti pokušalo donijeti rezoluciju kojom bi Bashar al-Asada proglasili odgovornim za nasilje nad sirijskim prosvjednicima.

Vijeće sigurnosti "u potpunosti podupire" odluku Arapske lige da "facilitira" političku tranziciju, no dodaje kako ta tranzicija mora biti u "potpunosti unutrašnji sirijski proces". To su posljednje izmjene u rezoluciji o kojoj bi se trebalo glasati danas, a na koju Rusija prijeti vetom. Prethodne verzije rezolucije već su  Asadu oduzele sve ovlasti i prebacile ih na zamjenika, prenosi Businessweek.

Vijeće sigurnosti smatra da ništa u rezoluciji ne prejudicira vojnu akciju, no Rusija se i tu poziva na primjer s Libijom, kad je nad tom zemljom proglašena zona zabrane preleta, što je kasnije poslužilo kao opravdanje za NATO napade.

Jedna od mogućnosti za zaustavljanjem krvavih sirijskih sukoba koju su ovoga tjedna spominjale arapske nacije bila je i da se Asadu ponudi mogućnost izbjeg u drugu zemlju. Visoki dužnosnik iz Obamine administracije koji je želio ostati anoniman, izjavio je za Reuters da ni SAD ni EU ne razmišljaju o tome da ponude Asadu bilo kakav izbjeg. "Prije nego što bi se takvo nešto moglo dogoditi, mora se riješiti pitanje govori li se o nekom tipu imuniteta za Asada. Imunitet je nešto sa čim se ne bi složile ni sirijska oporba ni sirijske udruge za ljudska prava".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.