Donesen državni proračun za 2015.: Vlada nema 1,5 milijuna kuna za gladnu djecu

Foto: Hina

HRVATSKI sabor donio je u utorak Državni proračun za iduću godinu, s projekcijama za 2016. i 2017. godinu – 'za' je glasovalo 85 zastupnika, 23 ih je bilo protiv.

Proračunski su prihodi planirani na razini od 106,4 milijardi kuna, a rashodi 118,9 milijardi kuna, manjak bi, dakle, trebao iznositi 12,5 milijardi kuna, odnosno 3,8 posto BDP-a. Proračun je temeljen na projekciji gospodarskog rasta od 0,5 posto, dok se za 2016. predviđa rast od 1,3 posto, a za 2017. od 1,5 posto.

Nemaju 1,5 milijuna kuna za gladnu djecu

Među gotovo 119 milijardi kuna koliko će središnja država potrošiti iduće godine neće biti mjesta za subvenciju prehrane siromašne školske djece. Zastupnici HDSSB-a predložili su amandman kojim bi se u ovu svrhu izdvojilo 1,5 milijuna proračunskih kuna, ali vladajuća većina taj prijedlog je odbila sa 70 glasova protiv.

Milanka Opačić, ministrica socijalne politike, objasnila je da stavka subvencioniranja prehrane siromašnoj djeci u proračunu jednostavno nije potrebna.

"Planirana sredstva su dostatna za podmirenje potreba korisnika socijalne skrbi, kao i za programe koje provodi ministarstvo", kaže Opačić i dodaje da su proračunske stavke usmjerene na smanjenje siromaštva i socijalne isključivosti u proračunu za 2015. povećane za 46 milijuna kuna.

"U Taču se puno bolje jede nego u školi"

Odgovorio joj je HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić, kazavši kako su mediji zadnjih tjedana jasno pokazali da gladne djece u Hrvatskoj i te kako ima, te da im je potrebna pomoć.

"Znam da članovi vaše Vlade u uglednim zagrebačkim restoranima puno bolje jedu nego djeca u školi. Sasvim sigurno bi bilo dobro da se dio sredstava koja se potroše u Taču i Asu izdvoji za gladnu djecu", poručio joj je Grubišić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.