Francuski sud ukinuo zabranu uzgoja Monsantovog genetski modificiranog kukuruza

Ilustracija: AFP

FRANCUSKI vrhovni sud odbacio je danas zabranu uzgoja genetski modificiranog kukuruza koji proizvodi američka multinacionalna kompanija Monsanto. Kao razlog je navedena tvrdnja da je zabrana uzgoja dopuštena samo u slučaju da uzgoj predstavlja veliki rizik.

Zabrana uzgoja sjemena kukuruza MON810, jednog od samo dva tipa genetski modificiranog sjemena čiji uzgoj je dopušten u Europskoj uniji, u Francuskoj je bila na snazi od ožujka 2012. godine. Vrhovni sud zabranu je poništio, tvrdeći da za nju nema "legalne osnove".

U odluci suda napominje se kako zakoni Europske unije dopuštaju zabranu uzgoja genetski modificiranog sjemena kukuruza samo u slučaju "izvanrednog stanja ili ako situacija predstavlja veliki rizik za zdravlje ljudi, životinja ili okoliša".

Francuski ministar poljoprivrede Stephane Le Foll kritizirao je odluku suda, naglasivši kako se francuska vlada ne slaže s uzgojem GM hrane, a posebno s uzgojem sjemena MON810 koje je otporno na herbicide. Najavio je i kako će vlada pokrenuti "druge akcije u slučaju da sud poništi zabranu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.