Grčka kriza na vrhuncu: Nisu uspjeli složiti vladu, prijete im novi izbori i izbacivanje iz eurozone

VOĐA grčke socijalističke stranke Pasok, Evangelos Venizelos, je odustao od pokušaja sakupljanja parlamentarne većine za formiranje vlade.

On je već treći kandidat od nedjeljnih parlamentarnih izbora kojemu to nije uspjelo te se čini kako će Grci morati ponovno na birališta. Grčka je duboko podijeljena oko kresanja proračuna i uvjeta koje su im postavili EU i MMF kako bi dobili njihove kredite.

Predsjednik će pokušati složiti "vladu nacionalnog spasa"

Nakon što su propali i Venizelosovi pregovori, očekuje se da će grčki predsjednik Carlos Papouilas sada pokušati "pritisnuti" čelnike stranaka da se stvori "vlada nacionalnog spasa. No, nije mnogo onih koji vjeruju da će u tome uspjeti.


Tada će Grci morati ponovno na izbore, na kojima bi stranke koje se protive dogovoru sa EU i MMF-om mogle ostvariti još bolji rezultat. Jedine dvije stranke koje podržavaju dogovor su Venizelosov Pasok i stranka desnog centra Nova demokracija.

Hoće li Grčku izbaciti iz eurozone?

Venizelos se sa vođom Nove demokracije Antonisom Samarasom uspio danas dogovoriti oko koalicije, no nije uspio pronaći trećeg koalicijskog partnera, jer su im nedostajala dva zastupnika za većinu u parlamentu. Ranije ovog tjedna vladajuću većinu nisu uspjeli sastaviti niti Samaras, kao prvi premijerski kandidat, a ni vođa radikalno lijeve koalicije Syriza, Alexis Tsipras.

Europski vođe su već upozorili Grčku da bi zbog političke nestabilnosti mogli biti izbačeni iz eurozone, a traže od njih i da ispunjavaju postavljene uvjete za novac koji su dobili kako bi se izvukli iz ogromnog duga. Njemački ministri su kazali kako "sudbina Grčke leži u rukama Grka", ali i upozorili da Europa "neće potonuti", ako Grčka napusti eurozonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.