Grčka pred novim izborima: Radikalni ljevičari nisu uspjeli skupiti većinu u parlamentu

VOĐA grčkog radikalno lijevog bloka Syriza, Alexis Tsipras, odustao je od pokušaja sastavljanja koalicijske vlade, što znači da su novi izbori sve bliže.

Tsipras je kazao da nije uspio postići dogovor sa dvije najveće stranke, jer je inzistirao na odbacivanju mjera štednje koje su im nametnule EU i MMF kada su im davali novac za izvlačenje iz krize.

"Ne možemo ispuniti san o ljevičarskoj vladi"

Sada će priliku za formiranje vlade imati lider ljevičarskog Pasoka, Evangelos Venizelos. Analitičari predviđaju da niti on neće moći formirati većinu te su novi izbori i politička nestabilnost u Grčkoj gotovo neizbježni. Prvi je priliku za sastavljanje vlade imao predsjednik desničarske Nove demokracije, Antonis Samaras, no on je odustao od toga još u ponedjeljak.


Nakon današnjih pregovora Tsipras je rekao svojim parlamentarcima da "ne mogu ispuniti san o ljevičarskoj vladi". Samaras je ranije kazao da je odustao od Tsiprasovih zahtjeva da se odustane od "paketa pomoći", jer bi to značilo "trenutni unutarnji kolaps i bankrot uz neizbježan izlazak iz Europske unije".

"Grčka sudbina je u rukama Grka"

Bivša grčka vlada je na pristala na zahtjeve MMF-a i EU te je smanjila mirovine i plaće, povećala poreze i otpustila tisuće radnika u javnom sektoru u zamjenu za kredit težak čak 240 milijardi eura. Njemačka i EU su jasno rekle da očekuju da će se Grčka držati preuzetih obveza.

"Njemačka bi voljela zadržati Grčku u eurozoni, ali njihova sudbina je u njihovim rukama. Grčka sama mora odlučiti kojim putem će ići", kazao je danas njemački ministar vanjskih poslova Guido Westewelle.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.