HGK za vrijeme Vidoševića: Nezakonito poslovanje, izravne pogodbe i precijenjena umjetnička djela

Foto: Hina

FINANCIJSKI izvještaji HGK za razdoblje od 2011. do 2013. godine u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja, te stanje imovine i obveza. Poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima, stoji u izvješću Državnog ureda za reviziju.

U izvješću navode kako su djelomično otklonjene nepravilnosti i propusti što je utvrđeno revizijom 2010. godine. Nepravilnosti i propusti odnose se na uspostavu učinkovitog sustava unutarnjih kontrola, planiranje prihoda i rashoda prema računima i aktivnostima i povezivanje s ostvarenjem, učinkovito raspolaganje imovinom, nabavu usluga promidžbe i informiranja.

Prihodi evidentirani na različitim računima

HGK ne vodi jedinstvene poslovne knjige koje bi osiguravale sve potrebne podatke za Komoru u cjelini. O ulaganju značajnih sredstava za nabavu i opremanje poslovnih i drugih prostora), prodan je poslovni prostor i obavljena zamjena prostora, a ne donosi se višegodišnji ni godišnji plan nabave i raspolaganja nekretninama, nego se o navedenom odlučuje pojedinačno na upravnom odboru ili po odluci predsjednika. Pojedini poslovni događaji nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana za neprofitne organizacije (garaže 4.850.768,00 kn i
stanovi 2.830.540,00 kn, skulpture 2.743.612,00 kn). Prihodi su evidentirani na različitim računima u pojedinim slučajevima, a pojedini rashodi i imovina nisu evidentirani prema načelu nastanka događaja.


"Podaci evidentirani u poslovnim knjigama i iskazani u financijskim izvještajima u pojedinim slučajevima ne odgovaraju stvarnom stanju. U poslovnim knjigama i financijskim izvještajima nisu evidentirana, odnosno iskazana potraživanja od članarina i doprinosa, ni otpisi dijela navedenih potraživanja koji su iznosili 29.471.638,00 kn, niti je analitička evidencija tih potraživanja usklađena s podacima Porezne uprave", stoji u izvješću.

Također, za 2013. godinu nije objavljen cjeloviti popis niti je sastavljeno o Izvješće Centralnog povjerenstva. Pojedini podaci o imovini i obvezama u poslovnim knjigama nisu usklađeni s podacima utvrđenim popisom.

Neučinkovito upravljanje imovinom

Upravljanje imovinom u većini slučajeva nije bilo učinkovito. U Koprivnici je prodan poslovni prostor za 1.465.001,00 kn čija je sadašnja vrijednost prije prodaje bila 2,7 milijuna kuna. Za kupovinu zemljišta, izgradnju i opremanje novog prostora je utrošeno 5.629.915,00 kn.

Za kupovinu i uređenje prostora u Zagrebu utrošeno je više od 28 milijuna kuna, a u 2013. godini koristio se samo dio poslovnog prostora i parkirališnih mjesta. Investicija u Razvojni centar Domobranska, koja je započela 2007. te je do 2013. utrošeno 3.311.772,00 kn, nije završena, niti se dalje ulažu sredstva kako bi se završila.


Komora i Grad Otočac su zaključili ugovor o zamjeni nekretnina u istoj zgradi. Do kraja 2013. godine potrošeno je više od 2,6 milijuna kuna na  dogradnju, preuređenje i opremanje novog prostora što je više od procijenjene vrijednosti
prostora.

Procijenjeno je zemljište u Stenjevcu u vrijednosti 3.141.123,00 kn i pribavljena dokumentacija za izgradnju dvije stambene zgrade, iako gradnja stambenih objekata nije djelatnost Komore, stoji u izvješću.

Prevelike procjene umjetničkih djela

U poslovnim knjigama po stvarnim vrijednostima nisu evidentirana djela likovnih umjetnika. Vrijednost sjela iskazana su u iznosu većem od 18 milijuna kuna. Zaključak je da su procjene bile prevelike. Tako je slika procijenjena na 63 tisuće kuna evidentirana u iznosu od milijun i 125 tisuća kuna.

"U poslovnim knjigama su na računu za djela likovnih umjetnika evidentirane i skulpture, a u analitičkim karticama je navedeno da se radi o slikama. Veći broj slika (oko 50) nije odgovarajuće zbrinut, te su zbog oštećenja pojedine slike otpisane", stoji u izvješću.

Zaključeno je i kako su rashodi za održavanje izložbi Be Croatine (u 2011. i 2012. godini) u iznosu većem od 15 milijuna kuna ostvareni na temelju zaključenih ugovora izravnim ugovaranjem s tri dobavljača što nije u skladu s internim procedurama Komore za nabavu. Svi ispostavljeni računi su plaćeni, a nije se provjeravalo jesu li elementi izložbe postavljeni u skladu sa zaključenim ugovorima. Neke su usluge plaćene više puta, a neke su plaćene a nisu ugovorene ili se ne može potvrditi da su obavljene.

Neki postupci nabave provedeni su samo formalno


Za održavanje automobila od 2011. do 2013. godine ostvareni su u iznosu od 2.980.679,00 kn. Komora je prodavala automobile, te je nabavljala automobile na leasing. Koncem 2013. je imala 62 automobila od kojih koristi 26. Plan nabave, održavanja i prodaje automobila nije donesen.

"Komora je za robu, radove i usluge nabavljene od 2011. do 2013. u iznosu 295.420.460,00 kn trebala provesti postupke nabave u skladu s internim procedurama (dobavnim uvjetima). Propisani postupci provedeni su samo u manjem broju slučajeva, od kojih su neki provedeni djelomično, a neki formalno", stoji u priopćenju.

U razdoblju od 2011. do 2013. ostvareni su rashodi za interne usluge reprezentacije u iznosu 19.028.409,00 kn, a za poklone 4.415.540,00 kn. Računi za interne usluge su ispostavljeni za žestoka alkoholna pića, skupocjena vina, bombonjere, te su ovjereni od odgovornih osoba.

Uočene su nepodudarnosti između ispostavljenih računa i realiziranih aktivnosti.

U najvećem dijelu revidiranog razdoblja, predsjednik Komore bio je Nadan Vidošević, dipl. oec., od 15. studenoga 2013. vršiteljica dužnosti predsjednice je Sabina Škrtić, dipl. oec., a od 1. travnja 2014. predsjednik je Luka Burilović, univ. spec. oec.

Podsjećamo, Vidošević je uhićen 12. studenog, a u pritvoru je proveo pet mjeseci. Optužen je da je zajedno s Davorom Komeričkim i Zdenkom Peternel iz Hrvatske gospodarske komore izvlačio novac. Osumnjičeni su za izvlačenje 30-ak milijuna kuna iz HGK.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.