Hezbolah: Islamski ekstremisti vrijeđaju Muhameda više nego karikature

Screenshot: MTV

ŠEF ŠIJITSKOG libanonskog Hezbolaha ocijenio je u petak da džihadisti koji haraju svijetom nanose više štete islamu od karikatura Muhameda, ne spomenuvši izrijekom masakr u pariškom satiričkom tjedniku Charlie Hebdo.

"U ovom trenutku više nego ikada je potrebno govoriti o proroku, zbog ponašanja nekih terorističkih skupina koje se pozivaju na islam", rekao je Hasan Nasralah, čija se šijitska stranka bori protiv sunitskih džihadističkih pokreta u Siriji, uz režim Bašara al-Asada.

"Njihovim gnjusnim, nasilnim i nehumanim djelima te skupine nanose štetu proroku i muslimanima više od njihovih neprijatelja, više od knjiga, filmova i karikatura koje su vrijeđale proroka", dodao je šef Hezbolaha u tv-govoru.

"To su najgora djela u povijesti koja su naštetila proroku", istaknuo je Hasan Nasralah.

> Kronologija publikacija koje su izazivale gnjev islamskih fundamentalista


On je aludirao na slavni sporni roman Salmana Rushdiea "Sotonski stihovi" zbog kojeg je ajatolah Homeini 1989. na autora bacio fatvu, na anti-islamski video "Nedužnost muslimana", koji je pokrenuo žestoke manifestacije u muslimanskom svijetu 2012. i na karikature Muhameda koje je objavio jedan danski list 2005., a prenio tjednik Charlie Hebdo.

Hasan Nasralah nije spomenuo ni osudio napad na Charlie Hebdo, u kojem je u srijedu u Parizu ubijeno 12 osoba.

Tijekom afere oko karikatura objavljenih u danskom listu, Hezbolah kao i brojne islamske stranke su se pobunile protiv tih crteža i pozvale na prosvjede.

Nasralah je aludirao na Francusku izjavom da su džihadisti u Siriji, Libanonu, Iraku, Afganistanu i Jemenu počinili zločine. "Zlo je danas stiglo u države koje su izvozile te ekstremiste prema našim zemljama".

Brojni članovi džihadističkih skupina u Siriji i Iraku su Zapadnjaci, među kojima Francuzi, Amerikanci i Britanci.

Uz podršku Teherana šijitski Hezbolah je u ratu s pobunjenicima i džihadistima u Siriji, tvrdeći da brani Libanon od ekstremizma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.