I Plenković za preimenovanje Trga maršala Tita i zabranu "totalitarnih simbola"

Screenshot: HTV

"PODRŽAO bih kvalitetnu raspravu o imenu Trga maršala Tita, no s obzirom na sve ono što se događalo bilo bi primjereno da se taj trg preimenuje", rekao je Andrej Plenković gostujući u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva" voditelja Aleksandra Stankovića u ožujku 2014. godine. Plenković je rekao i da je to jedan od najljepših zagrebačkih trgova.

Sve krenulo od zabrane komemoracije na Bleiburgu!?

"Vidjeli ste inicijative da se taj trg preimenuje. Nikada nije bilo većine u gradskoj skupštini da se tako nešto i odluči", rekao je Plenković tada, kao europarlamentarac dodavši da treba zabraniti simbole svih totalitarnih režima.

"Jedna od ključnih podjela u ovom društvu krenule su kada je vlast ukinula komemoracija na Bleiburgu. Neosporno je da su pod Titovom vladavinom počinjeni mnogi zločini", rekao je Plenković koji je podržao tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka oko zabrane simbola totalitarnih režima.

Branio Brkića


Zanimljivo je kako je prije dvije godine branio Milijana Brkića u aferi plagijanja diplomskog rada.

"Žao mi je da smo u takvoj situaciji. Brkić je hrvatski branitelj i ja ga izuzetno cijenim", rekao je tada Plenković.

Podsjetimo kako tvrdokorni HDZ okupljen oko kontroverznog ministra kulture u ostavci Zlatka Hasanbegovića smatra da na čelo te stranke treba doći onaj koji će preimenovati Trg Maršala Tita. Naime, po Hasanbegoviću to je bio i glavni uvjet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.