Još jedna "istina o kojoj se šuti" je laž: Izbjeglice ne štrajkaju glađu zbog 2000 eura džeparca

Fotomontaža: Index

U FORMI "istine o kojoj se šuti", hrvatski desničarski portali i aktivisti na društvenim mrežama i forumima šire informaciju kako je 20 "izbjeglica" krenulo u štrajk glađu jer ne dobivaju naknadu od 2000 eura mjesečno!

Krenulo od Slobodarske stranke

I redakcija Indexa putem maila primila je nekoliko "dobronamjernih" sugestija da napišemo vijest kako je u mjestu St. Kanzian u Austriji oko 20-tak tražitelja azila krenulo u štrajk glađu jer ne dobivaju 2000 eura džeparca, odnosno opskrbnine svakog mjeseca.

Izvor takve vijesti je Christian Ragger iz austrijske Slobodarske stranke koji tvrdi da postoje neki koji iskorištavaju legitimno suosjećanje od domaćina, a za osobnu korist. Njegove tvrdnje prenijelo je i nekoliko austrijskih medija.

Austrijska policija opovrgnula informacije

No, riječ je o lažnoj informaciji koju je morala na kraju opovrgnuti i austrijska policija. Glasnogovornik policije Rainer Dionisio rekao je kako nema govora o štrajku glađu među onima koji traže azil, kao i da nije istina da je morala intervenirati policija, a kako se tvrdilo i u posebnom priopćenju Slobodarske stranke.

"Tražitelji azila nisu zatražili neki fiktivan iznos od 2.000 eura. Riječ je o iznosu kojeg bi u Austriji prema važećim propisima njihove obitelji imali pravo nakon pozitivnog rješavanja postupka traženja azila, odnosno nakon proteka vremena u kojem imaju pravo na dodatna 4 mjeseca osnovne opskrbnine", rekao je glasnogovornik policije opovrgnuvši vijest.

Prava nakon odobravanja azila

Prema austrijskim zakonima četiri mjeseca nakon odobravanja azila, osobe imaju pravo na 873 eura mjesečno opskrbnine, odnosno socijalne pomoći. Svi oni koji imaju socijalni status u Austriji imaju pravo na tu opskrbninu Tu je i pomoć za plaćanje stanarine 220 eura mjesečno te 150 eura za odjeću, zdravstvenu naknadu i slično.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.