Križ iznad Sarajeva - predizborna provokacija?

Foto: Hina

POSTAVLJANJE križa na padinama Trebevića iznad Sarajeva u organizaciji saveza logoraša Republike Srpske u nedjelju je naišlo na niz oštrih osuda i reagiranja u kojima je jednodušna ocjena kako je riječ o predizbornoj provokaciji usmjerenoj na podizanje međunacionalnih napetosti.

Betonsko-metalni križ visine deset i raspona četiri metra postavljen je tijekom noći između subote i nedjelje na uzvisini pod nazivom Zlatište a već u nedjelju ujutro pored njega je stajao i automobil policije RS-a.

Predsjednik entitetskog saveza logoraša Branislav Dukić izjavio je kako bi taj križ trebao podsjećati na šest i pol tisuća Srba za koje u toj udruzi bez ikakvih dokaza tvrde da su tijekom rata ubijeni na području Sarajeva.

Križ koji se može vidjeti iz nekih dijelova Sarajeva podignut je bez dozvole a na to je tijekom dana reagirao Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH (OHR) upozoravajući kako se vjerski simboli ne smiju koristiti za poticanje međunacionalnih napetosti.

"Očekujemo od nadležnih vlasti da u što kraćem roku osiguraju punu provedbu svih relevantnih zakonskih propisa u ovom slučaju kako ne bi došlo do daljeg porasta napetosti. Ono što se desilo na Zlatištu je neprihvatljivo jer ne ispunjava ni te minimalne uvjete. Tijela vlasti Republike Srpske trebaju odmah poduzeti mjere u cilju očuvanja vladavine prava i sigurnog okruženja", stoji u priopćenju OHR-a.

"Ovaj anticivilizacijski i protuzakoniti čin na najgrublji način vrijeđa žrtve, njihove obitelji i sve građane Sarajeva ali i sam kršćanski simbol samilosti"


Stranka demokratske akcije (SDA) reagirala je priopćenjem u kojemu je postavljanje križa nazvala sramotnim ističući kako je riječ o lokaciji s koje su tijekom rata ubijane Sarajlije.

"Ovaj anticivilizacijski i protuzakoniti čin na najgrublji način vrijeđa žrtve, njihove obitelji i sve građane Sarajeva ali i sam kršćanski simbol samilosti", stoji u reagiranju SDA uz zahtjev nadležnim vlastima da se križ što prije ukloni.

U ime Socijaldemokratske stranke BiH (SDP BiH) oglasio se forum mladih uz konstataciju kako su bili zatečeni činjenicom da su na Zlatištu "ničim izazvane, nikle dvije zavarene cijevi koje navodno predstavljaju spomen-obilježje u vidu križa".

"Iako je prizor toliko tragikomičan da je teško ozbiljno na njega reagirati, dužni smo zbog pijeteta prema žrtvama četverogodišnje opsade Sarajeva, najoštrije osuditi ovaj posljednji, ali vjerujemo ne i posljednji, predizborni cirkus Milorada Dodika", stoji u priopćenju Foruma mladih SDP-a.

I u Savezu za bolju budućnost (SBB), stranci Fahrudina Radončića, ne dvoje kako u svemu tome ima prste Dodik.

"Očevidno je da Milorad Dodik u nedostatku ekonomskog rezultata... spas od izbornog poraza traži u politizaciji vjere", stoji u priopćenju te stranke uz konstataciju kako su raspirivanje straha među građanima, podizanje međunacionalnih tenzija i tjeskobe, već viđen scenarij koji se u BiH ponavlja uoči svakih izbora.

Bivši poglavar Islamske zajednice u BiH i sadašnji kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić ocijenio je kako je križ na Zlatištu "križ inata i provokacije".

"Možda to nekome može donijeti par glasova više na predstojećim izborima ali inaćenje i provociranje našoj zemlji i njenim narodima neće donijeti ništa dobro“, stoji u Cerićevoj izjavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.