Krug solidarnosti za pomoć oboljelima od raka: Na Jarunu se održava 13. Terry Fox Run

DANAS se na Jarunu po 13. put održava humanitarna utrka Terry Fox Run, u spomen na tog Kanađanina, koji je zbog bolesti raka ostao bez noge, ali je kao takav trčao maraton 143 dana prije nego li je preminuo.

"Nisam mogao vjerovati da je on svaki dan s tom željeznom protezom trčao maraton. Vi znate koliko je maraton dug, 42 kilometra i još nešto. Nevjerojatno", kaže predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga.

Nakon Fox-ove smrti, njegova je obitelj 1980. godine pokrenula utrke po Kanadi, a ubrzo se trčanje i humanitarno prikupljanje sredstava za borbu protiv raka proširilo na 67 gradova u 50-tak zemalja. Do sada je prikupljeno 600 milijuna dolara. U 12 dosadašnjih zagrebačkih utrka prikupljeno je četiri i pol milijuna kuna. Dio novca uložen je u dječju bolnicu Klaićeva.

"Imamo na Rebru odjela za transplantaciju koštane srže odraslih ljudi ali nismo je do tada imali u Hrvatskoj za transplantaciju koštane srži djece. I zahvaljujući upravo toj donaciji Terrya Foxa imamo taj centar u Klaićevoj. Dakle, možemo biti neizrecivo ponosni zbog toga", istaknuo je Eljuga.

I ove se godine prikuplja novac za Klaićevu bolnicu, za kupnju dva monitora za prepoznavanje boli kod djece te za Institu Ruđer Bošković za izučavanje novih bio markera za rano otkrivanje raka.

"Pozivam sve naše sugrađane da dođu na Jarun 23. rujna da nam se pridruže na taj krug solidarnosti oko Jaruna", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je trčao svih 12, a trčat će i 13. Terry Fox Run.

Trčao bi rado i mladi Dinamov nogometaš Mateo Kovačić.

"Ne znam kako je raspored utakmica. Bit će teško, ali ako ćemo moći, doći ćemo u što većem broju. Trčali bi, došlo bi nas nekoliko. Vidjet ćemo", poručio je Kovačić.

No, može se očekivati da će među nekoliko tisuća sudionika utrke biti i hokejaši Medveščaka. Krug oko Jaruna nije nužno pretrčati. Možete hodati ili voziti bicikl, a ne morate ni to. Možete samo nazvati humanitarni broj 060 800 400 i donirati tri kune s fiksnog ili 4 s mobilnog telefona. Utrka počinje u 14 sati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.