Linić: Nelikvidnost je na razini one iz 1998.

PRVA točka na dnevnom redu današnje saborske sjednice trebao bi biti Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Cilj zakona je smanjivanje nelikvidnosti koji Vlada smatra najvećim problemom u gospodarstvu. Nelikvidnost koči ulaganja i razvoj, i nelikvidno je oko 90 posto novčanih sredstava u Hrvatskoj, poručio je ministar financija Linić na posljednjoj sjednici Vlade.

"Prema posljednjim podacima Financijske agencije negdje krajem kolovoza ove godine blokada je u visini 44 milijarde kuna. Ovakvu situaciju u Hrvatskoj bilježimo u periodu 1998. do 2000. godine", rekao je ministar financija Slavko Linić.

Poruka je ovo gospodarstvenicima i državnim tvrtkama. Njima će se ograničiti rokovi za isplatu: državi i lokalnoj samoupravi do 30 dana, a poduzetnicima do 60. Zakon predviđa i drugačiju tehniku provođenja stečaja, kojom se vjerovnicima želi osigurati naplata potraživanja, a dužnicima restrukturiranje. Ako ne dođe do nagodbe ili ako se vidi na se tvrtka ne može oporaviti, otvara se mogućnost automatskog stečaja. S porukama ministra Linića složio se i premijer Milanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.