Migranti se nagurali u brod dug 30 metara, oko 650 ih se utopilo u Mediteranu

Foto: Twitter, Google Maps, Hina

U LIBIJSKIM vodama u Mediteranu prevrnuo se brod u kojem je bilo oko 700 migranata. Nesreća se dogodila 210 kilometara južno od talijanskog otoka Lampedusa.

Kako javlja Times of Malta, do sada je spašeno 50-ak osoba koje je iz mora izvukao portugalski trgovački brod, ali strahuje se da ih je više stotina poginulo. Nesreća se dogodila oko ponoći, a vjeruje se da je do prevrtanja došlo zato što se veći broj migranata pomaknuo na jednu stranu broda, nakon što im se približio trgovački brod.

Oko 700 migranata naguralo se, kako se doznaje, na samo 30-ak metada dugačak ribarski brod. Kad je im je prišao portugalski trgovački brod, pokušali su mu privući pozornost ne bi li ih ukrcao, te je došlo do prevrtanja. Sve to je spasiteljima ispričao jedan od preživjelih migranata, koji je zajedno s ostalim osobama spašenih iz mora prebačen na Siciliju.

Mark Micallef, novinar dnevnog lista Times of Malta, na Twitteru je objavio da u moru pluta oko 650 mrtvih tijela. "Prije nego se Europa probudila, više od 650 ljudi umrlo je na njenom pragu", napisao je Micallef, te dodao:

"Spasitelje treba pohvaliti. Možete li zamisliti kakav je osjećaj izvlačiti mrtvo dijete iz mora?".


Malteška mornarica za BBC je potvrdila da je u tijeku velika operacija spašavanja u kojoj sudjeluju i talijanski brodovi. Malteški premijer Joseph Muscat, čiji brodovi također sudjeluju u akciji spašavanja, kaže kako se strahuje od velikog broja stradalih. Spasitelji među stotinama plutajućih leševa traže preživjele izbjeglice.

U potrazi sudjeluju 23 broda i tri helikoptera. "Trenutno se ovo i dalje vodi kao operacija spašavanja, ali uskoro ćemo samo moći tragati za tijelima", kazao je za BBC glasnogovornik talijanske obalne straže.

"Strahujemo da je ovo tragedija doista ogromnih proporcija", izjavila je za SkyTG23 Carlotta Sami, glasnogovornica UN-ove komisije za izbjeglice.

Francesco Rocca, predsjednik talijanskog Crvenog križa, na Twitteru je oštro napao europske institucije koje okreću leđa problemu izbjeglicama. Objavio je i fotografiju tijela izvučenih u mora u vrećama uz poruku: "Poredani i tihi... Čekaju zaštitu EU... Neprestana sramota!!!".

Ako se potvrdi da je u nesreći poginulo oko 700 ljudi, kao što se sada strahuje, ovo bi mogla biti jedna od najvećih katastrofa s migrantima na Mediteranu. Broj mrtvih samo od početka ove godine tako bi se popeo na oko 1500.

Hollande traži reakciju EU


Francuski predsjednik Francois Hollande nakon nove tragedije na Mediteranu tražio je sastanak ministara vanjskih i unutarnjih poslova Europske unije. Dodaje da se telefonski već čuo s talijanskim premijerom Matteom Renzijem.

"Ako se potvrdi da se utopilo gotovo 700 ljudi, bit će to najveća tragedija na Mediteranu zadnjih godina. Treba nam još brodova, još ljudi, više prelata i puno odlučnija borba protiv traffickinga", rekao je Hollande.

Papa Franjo: To su naša braća koja samo traže bolji život

Nakon najnovijeg stradavanja migranata koji iz sjeverne Afrike bježe u Europu, svijetu se obratio i papa Franjo. Uputio je apel Europskoj uniji da ne okreće leđa pred problemima izbjeglica.

"Oni su muškarci i žene poput naš, naša braća koja traže bolji život, koji su gladni, progonjeni, ranjeni, izrabljivani, žrtve rata. Samo su tražili bolji život. Suočen s ovom tragedijom, želim izraziti svoju duboku bol i obećati da ću se u svojim molitvama sjećati žrtava i njihovih obitelji. Upućujem najiskreniji apel međunarodnoj zajednici da odlučno reagira kako se ovakve tragedije ne bi ponavljale", poručio je papa Franjo. 

 

Renzi zatražio hitan sastanak

Talijanski premijer Matteo Renzi zatražio je od svojih kolega iz EU-a da održe hitan sastanak o imigraciji nakon današnje nesreće u Sredozemlju, dok je šef španjolske vlade Mariano Rajoy ocijenio da je na kocki vjerodostojnost Europske unije te da je vrijeme za hitno djelovanje.


U kontaktima s nekoliko europskih vođa u nedjelju Renzi je pozvao na hitan sastanak na vrhu sljedeći tjedan na kojem bi se razgovaralo o useljeničkoj krizi, rekao je Reutersu njegov glasnogovornik.  Renzi je novinarima nakon sastanka vlade rekao kako se nada da će se sastanak održati do kraja tjedna. "Ne govorimo ovdje o nekim banalnim stvarima, već o ljudskim životima", kazao je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s talijanskim ministrom vanjskih poslova, ministrom obrane i ministrom unutarnjih poslova.

"Ako ne uspijemo riješiti ovaj problem u samom začetku, nećemo ga nikada riješiti", rekao je novinarima dodavši da je trgovina ljudima "otvorena rana" europskog kontinenta.

"Molimo da nas se u ovome ne ostavlja same", kazao je istaknuvši da misije potrage i spašavanja unesrećenih nisu dovoljne da bi se spasili ljudski životi. Pozvao je na koordiniran međunarodni napor čiji je cilj spriječiti krijumčare ljudima u njihovoj kriminalnoj aktivnosti.

Talijanski premijer rekao je da još nije moguće procijeniti koliko je mrtvih u današnjoj tragediji.

Rajoy je kazao da na ovakve "svakodnevne drame" odgovor treba doći iz cijele Europe. "Nijedna zemlja na svijetu kako god moćna bila i koliko god velike resurse imala ne može se sama suočiti s takvim događanjima", ocijenio je.


"Odgovor mora doći iz Europe i riječi više nisu dovoljne. Treba djelovati. Mi Europljani, mi riskiramo našu vjerodostojnost ako nismo sposobni izbjeći dramatične situacije kakve se događaju svaki dan", dodao je.

Španjolska se također već nekoliko godina suočava s priljevom izbjeglica, ali pritisak na nju ipak je manji nego na Italiju ili Grčku.

Francuski je predsjednik Francois Hollande također ranije zatražio hitan sastanak Europske unije na razini ministara vanjskih i unutarnjih poslova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.