Milanović i Leko se sastali s japanskim princem i princezom Akishino

Foto: Davor Pongračić/Cropix

PREDSJEDNIK Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s japanskim princem i princezom Akishino.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Japana, koji su ocijenjeni odličnima. U gospodarskom aspektu kao vrlo važan istaknut je ulov jadranske tune i izvoz na japansko tržište, što čini veliki dio hrvatskog ukupnog izvoza. Bilo je riječi i o skorašnjem hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ovom je prigodom izrazio žaljenje zbog potresa i tsunamija u Japanu 2011. godine, koji su odnijeli brojne ljudske živote. "Suosjećali smo s vama", kazao je premijer Milanović ističući da je čak i u to teško vrijeme Japan nastavio s donacijama Hrvatskoj. Princ i princeza Akishino zahvalili su na tadašnjoj hrvatskoj pomoći Japanu.

Princ i princeza Akishino: Zahvalni smo hrvatskim građanima na potpori žrtvama potresa i tsunamija u Japanu

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je japanskog princa i princezu Akishino. Naglasio je da je njihov posjet visoka potvrda prijateljskih odnosa Hrvatske i Japana, koji se od uspostave diplomatskih odnosa prije 20 godina uspješno razvijaju.

Princ i princeza Akishino posebno su se zahvalili na potpori hrvatskih građana japanskom narodu nakon potresa i tsunamija prije 2 godine. "Znam da je Hrvatska tad pozvala djecu iz grada Sendaija na odmor, to je osnažilo naše odnose", rekao je princ Akishino. Zahvalio se predsjedniku Sabora što je bio na misi zadušnici za žrtve tsunamija, održanoj u zagrebačkoj katedrali. Princeza Akishino istaknula je da hrvatski građani, zbog iskustva ratnih stradanja, razumiju žrtve potresa u Japanu. "Vaša nas je solidarnost ohrabrila", rekla je princeza Akishino.

Predsjednik Sabora je rekao da je hrvatska javnost s pažnjom i tugom pratila potres i tsunami u Japanu. "Divili smo se stabilnosti japanskog društva i države u tako teškim trenucima", rekao je Leko. Istaknuo je suradnju japanskih i hrvatskih znanstvenika na projektu proučavanja tla u trusnim područjima. Zahvalio je Japanu na pomoći koju je pružao Hrvatskoj u ovih 20 godina, posebno na donacijama za razminiranje. Leko je izrazio zadovoljstvo sve većim brojem japanskih turista, kazavši da je riječ o specifičnim gostima jer ih u prvom redu zanima hrvatska kulturna i povijesna baština.

Leko je rekao da je Hrvatska zemlja u razvoju te da očekuje investicije iz visoko razvijenog Japana, posebno nakon pristupanja Europskoj uniji. Predsjednik Sabora upriličio je za japanskog princa i princezu svečani ručak u državnoj rezidenciji u Visokoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.