Misteriji otmica u Clevelandu: Kako je moguće da nitko nije znao za zatočene žene i jesu li one jedine žrtve?

Foto: Guliver Image/Getty images

JAMČEVINA za monstruma Ariela Castra određena je danas na dva milijuna dolara po slučaju, odnosno na ukupno osam milijuna dolara. U četiri slučaja tereti ga se po ukupno sedam točaka optužnice - četiri za otmicu te tri za silovanje.


Podsjetimo, 23-godišnja Gina DeJesus, 27-godišnja Amanda Berry i 32-godišnja Michelle Knight spašene su u ponedjeljak, a otete su u periodu između 2002. i 2004. godine. 52-godišnji otmičar Ariel Castro, bivši vozač školskog autobusa, silovao ih je, a jedna od njih, Amanda Berry, s njim ima i dijete.

Djevojke su spašene nakon što je jedna od njih uspjela pobjeći i pozvati pomoć. Nazvala je 911 i rekla: "Pomozite mi. Ja sam Amanda Berry i oteta sam prije desetak godina. Sad sam ovdje i slobodna sam". Svog je otmičara identificirala kao Ariela Castra te je navela kako je uspjela pobjeći dok on nije bio kod kuće.

Misteriji otmica u Clevelandu

Vezano uz uhićenje bivšeg vozača školskog autobusa Ariela Castra, optuženog za otmicu i silovanje, policija otkriva nove potresne detalje o mučenju triju žena kroz godine zatočeništva. Berry je sa svojom 6-godišnjom kćerkom uspjela pobjeći iz Castrove kuće nakon gotovo deset godina. Michelle Knight, Amanda Berry i Gina DeJesus ponovno su s obiteljima nakon godina koje su provele vezane, premlaćivane i nakon nekoliko pretrpljenih pobačaja. NBC donosi neka otvorena pitanja za koja bi istražitelji trebali naći odgovore.


1. Zašto nema svjedoka otmica?

Prema policijskom izvještaju, sve su otete nakon što im je Castro jednostavno ponudio prijevoz uz popratnu izmišljenu priču. Tako je rekao Berry da je njegov sin također radio u Burger Kingu, a DeJesus da će je prevesti do svoje kuće gdje se može družiti s njegovom kćeri koja pohađa istu školu.

2. Zašto bijeg nije bio moguć tolikih godina?

Castro je žene prvotno držao vezane u podrumu, a zatim zatočene na drugom katu iza zaključanih vrata. Ponekad bi otključao samo jedna vrata kako bi testirao žene. Kako je moguće da nitko nije znao za tri žene zatočene u kući gotovo čitavo desetljeće?

One se prisjećaju samo dva slučaja kad su mogle izaći, ali nikad izvan granica Castrovog posjeda. Susjedi tvrde da su vidjeli ženu na prozoru i ostale vezane u dvorištu te potom zvali policiju. No, policija tvrdi da dokaza o tim događajima nema i da nisu primili te pozive te da žene poriču da su bile vezane u dvorištu.

3. Zašto su Castrova braća uhićena, ali ne i optužena?

Arielov brat, Onil Castro, bio je s njim u autu kad ih je policija uhitila, ali nema dokaza da je on sudjelovao u otmicama ni da je o njima nešto znao. Kad ih je policija uhitila pitao je traže li možda njihovog brata Pedra, koji je nađen bez svijesti u majčinom dvorištu. Policija tvrdi da nisu imali razloga zadržati Castrovu braću.

4. Što su mogli znati ostali članovi Castrove obitelji?

Ostala rodbina također tvrdi da nisu ništa znali, iako su Castrova kćer i sin slučajno povezani sa žrtvama. Sin Anthony (31), tadašnji student novinarstva, napisao je 2004. godine članak o nestanku DeJesus i Berry u lokalnim novinama, a kćer je navodno bila najbolja prijateljica DeJesus te joj majka kobnog dana otmice nije dozvolila da nakon škole ode s njom kući.

5. Je li Castro otac djeteta otete djevojke?

Michelle Knight bila je prisiljena pobaciti pet puta. Također, Castro ju je prisilio da porodi Berry u dječjem bazenu i prijetio joj smrću ukoliko dijete umre. Castrov DNA uzorak pokazat će je li djevojčica koju je Berry rodila za vrijeme zatočeništva u Castrovu domu njegova kćer. Sve tri žene tvrde da su bile silovane.

6. Je li bilo još žena?

Nekoliko žena još uvijek se smatra nestalima na području Clevelanda, no policija tvrdi da ne postoje razlozi da Castro bude osumnjičen za te nestanke. Na njegovom posjedu nisu nađeni nikakvi ljudski ostaci.

Policija je ispitala Castra o slučaju Ashley Summers koja je nestala 2007. godine kad joj je bilo 14 godina, no od toga nije bilo koristi. Nestale su još uvijek Christina Kleckner, zadnje viđena 2011. i Christina Adkins, koja je 1995. imala 18 godina i bila trudna te joj je otad izgubljen trag.

7. Je li policija nešto previdjela?

Susjedi tvrde da su zvali policiju zbog uznemirujućih događaja u Castrovoj kući. Jedan od njih rekao je da se policajac čak odazvao na poziv i kucao na vrata Ariela Castra 2011. godine. Policija pak nepopustljivo tvrdi da su u Castrovu kuću bili pozvani samo dvaput. Castro je 2000. sam pozvao policiju u svoj dom zbog tučnjave na ulici, a 2004. pokušali su ga ispitati vezano uz dijete koje je ostalo u njegovom školskom autobusu, no tada nitko nije otvorio vrata njegove kuće.

8. Hoće li netko preuzeti nagradu?

Charles Ramsey pomogao je Berry srušiti vrata kako bi i njeno dijete moglo pobjeći. Nakon što je postao senzacija u medijima, kaže da novac od ponuđene nagrade za korisne informacije o Amandi Berry koja iznosi 25,000 dolara treba biti dodijeljen žrtvama.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.