Mozak iza pokolja na kenijskom sveučilištu je bivši, "staloženi i smireni" nastavnik Mohamud

Screenshot: YouTube

MOHAMED Mohamud, kojeg kenijska policija smatra mozgom pokolja na sveučilištu u Garissi u kojem je u četvrtak ubijeno 148 ljudi, bivši je kenijski nastavnik kojeg se opisivalo kao "mirnog" čovjeka koji se radikalizirao u svojoj zemlji.

> Završena opsada kenijskog sveučilišta: Broj ubijenih popeo se na 147


Vjerojatni pripadnik islamističkog pokreta al Šabab, koji je preuzeo odgovornost za pokolj, Mohamud - poznat i pod nadimcima "Kuno", "Dulyadin" (Dugoruki) i "Gamadhere" (ambidekster, onaj koji se služi objema rukama) - tražen je i zbog niza napada 2014. u sjeveroistočnom dijelu Kenije, nedaleko od granice sa Somalijom.

Policija je ponudila nagradu od 20 milijuna kenijskih šilinga (oko 1,5 milijuna kuna) za bilo kakvu informacija koja bi mogla voditi njegovu uhićenju.

Pedesetgodišnji Mohamud rođen je u Etiopiji u obitelji iz vrlo moćnog somalskog klana Ogaden, čije je uporište na tromeđi Etiopije, Somalije i Kenije.

Državljanin je Kenije nakon što je u Garissu navodno stigao kao dijete, našavši se u okružju Kenijaca somalskog podrijetla kao što je i on. Na dostupnim fotografijama vidi se da je riječ o mršavu muškarcu kratke brade.

Od učene, staložene osobe do vojnog zapovjednika

Po navodima kenijske policije, svojedobno je bio nastavnik, čak i ravnatelj, medrese u Garissi, a potom je preuzeo radikalna stajališta i u Somaliji se pridružio Savezu islamskih sudova (prethodnica Šababa) u kojem je zapovijedao postrojbom "Jugta-Culus" (Oni koji udaraju snažno).

> Al Šabab odgovoran za pokolj na kenijskom sveučilištu je teroristička skupina iznikla iz anarhije

Poslije sloma Islamskih sudova, koje je početkom 2007. porazila etiopska vojska, Mohamud - kojega se smatra "učenom, staloženom i smirenom" osobom - najprije se pridružio islamističkoj miliciji Ras Kamboni, aktivnoj na jugu Somalije. No ta se milicija raspala u dva dijela, pri čemu se jedan, onaj u kojem je bio on, priklonio al Šababu, a drugi, pod vodstvom Ahmeda Madobea, prišao je kenijskoj vojsci koja je 2011. ušla u Somaliju kako bi se borila protiv al Šababa.

Mohamud je u novoj organizaciji ubrzo postao zapovjednik operacija na jugu Somalije, a posebno je zadužen bio za borbu u Keniji, zbog poznavanja terena.

Kenijska policija smatra ga odgovornim i za dva krvava napada 2014., u gradu Manderi na granici sa Somalijom, 220 kilometara sjeverno od Garisse. U napadu na autobus hladnokrvno je smaknuto 28 putnika, dok je u napadu na kamenolom ubijeno 36 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.