Može ubiti čovjeka u roku od 20 minuta: Oko Fukushime izmjerena rekordna razina radijacije!

Foto: Guliver image/Getty images

RAZINA radijacije izvan potresom i tsunamijem pogođene nuklearne elektrane Fukushima dosegla je rekordne brojke, upozorio je TEPCO. Razina radijacije izmjerena na području ventilacijske cijevi koja povezuje reaktore toliko je visoka da bi mogla ubiti čovjeka u svega 20 minuta, javljaju lokalni mediji, a prenosi RT.

TEPCO je u petak otkrio rekordnu razinu radijacije na ventilacijskoj cijevi koja povezuje reaktore, ali i na još jednoj ventilacijskoj cijevi, visokoj 120 metara, koja se nalazi izvan Fukushime. Duž cijevi na dva je mjesta izmjerena rekordna radijacija - 15 sieverta i 25 sieverta na sat!

Ovo je najviša razina radijacije ikada izmjerena izvan reaktora Fukushime, kako prenose lokalni mediji.

Podsjetimo, Fukushimu je u ožujku 2011. godine pogodio snažan potres, a nakon toga i tsunami, što je izazvalo nuklearnu katastrofu i izgaranje triju reaktora. Gotovo tri godine kasnije, TEPCO se i dalje bori s golemim problemima i curenjem radioaktivne vode u ocean.

Sredinom studenog djelatnici TEPCO-a, kompanije koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima, počeli su s pripremama za uklanjanje radioaktivnih gorivih šipki iz jednog od četiri reaktora. Ovaj mukotrpan i riskantan zadatak je prvi i ključni korak prema čišćenju elektrane.

Jedinica 4 nije bila u pogonu u trenutku nesreće tako da se njena jezgra nije rastopila kao u ostale tri jedinice, no zgrada je oštećena u potresu zbog čega je dodatno osjetljiva na potrese. Kompanija TEPCO je ojačala zgradu, no stručnjaci tvrde kako radioaktivne gorive šipke i dalje predstavljaju veliki sigurnosni rizik.

Završetak izvlačenja 1553 seta gorivih šipki predviđen je za kraj 2014. godine, a u svakom setu nalazi se između 60 i 80 šipki.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.