Najpopularniji kineski političar Bo Xilai smijenjen zbog umiješanosti u politički skandal

AMBICIOZNI i popularni kineski političar Bo Xilai smijenjen je danas s mjesta vođe Komunističke partije u Chongqingu zbog skandala u koji je umiješan jedan od njegovih bliskih suradnika, javlja CNN.

Bo je uklonjen s mjesta predsjednika Komunističke stranke u gradu Chongqingu, koji broji oko 30 milijuna stanovnika i koji predstavlja sjedište komunističkih revolucionara. Većina stručnjaka predviđali su kako će Bo uskoro zasjesti na čelo Komunističke partije, ali njegove šanse uvelike su smanjene nakon izbijanja skandala s jednim od njegovih suradnika.

Naime, dugogodišnji šef policije Wang Lijun proveo je jedan dan u američkom konzulatu u obližnjem gradu Chengdu, zbog čega su se pojavile glasine kako je pokušao pobjeći. Ubrzo je uhićen i pritvoren.

Na predstojećem partijskom kongresu doći će do najveće redovne smjene rukovodstva Komunističke partije u posljednjih deset godina, umirovljenjem predsjednika Hu Jintaoa. Kao njegovog nasljednika donedavno je cijela Kina vidjela upravo Bo Xilaia. Pretpostavlja se kako će na čelo partije zasjesti Zhang Dejiang, kineski potpredsjednik Vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.