Nataša Srdoč: Za ekonomski rast potrebno je nezavisno pravosuđe te iskorijeniti korupciju

 

ZEMLJE koje ostvaruju višu razinu ekonomske slobode u pravilu ostvaruju viši ekonomski rast odnosno veći BDP po stanovniku. Predizborna obećanja hrvatskih političara o privlačenju ulaganja, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju ekonomskog rasta nemoguće je provesti bez korjenitih promjena u Hrvatskoj.

Uz postojeće stanje, nemoguće je privući strane ulagače i zadržati mobilne domaće poduzetnike i ulagače koji u Hrvatskoj nemaju pravnu sigurnost. Bez ulaganja nema novih radnih mjesta. Uz nemogućnost privlačenja novog kapitala i bijega domaćeg kapitala, nema ekonomskog rasta, nema novih poreza, a uz rastrošnu državu, građani postaju sve siromašniji. Mladi zaposlenje traže izvan Hrvatske, što urušava mirovinski sustav.

U Indeksu ekonomske slobode, već godinama su posebno zabrinjavajuće ocjene Hrvatske u vladavini prava koje obuhvaća zaštitu vlasničkih prava i slobodu od korupcije koje i dalje ostaju ocijenjene represivnima. Za povećanje životnog standarda građana i zaustavljanje ekonomskog pada Hrvatske, neophodno je uspostaviti zaštitu vlasničkih prava, nezavisno pravosuđe i iskorijeniti korupciju.

Svih 10 kategorija ekonomske slobode je u domeni državne politike i zakonodavnim okvirom se mogu postaviti temelji za povećanje ekonomske slobode građana:

  •     Uspostaviti nezavisno pravosuđe i vladavinu prava.
  •     Iskorijeniti korupciju.
  •     Smanjiti porezni teret građanima.
  •     Smanjiti državnu potrošnju.
  •     Omogućiti nesmetanu registraciju, poslovanje i zatvaranje poduzeća.
  •     Omogućiti zaposlenicima i poslodavcima slobodu ugovaranja uvjeta rada.
  •     Održavanje stabilnosti cijena kroz nisku inflaciju i prepustiti tržištu formiranje cijena.
  •     Eliminirati carinska davanja i necarinske barijere.
  •     Omogućiti ulaganja u sve sektore domaćim i stranim ulagačima bez prepreka.
  •     Omogućiti veću konkurentnost financijskog sektora i potaći razvoj tržišta kapitala.


Pretpostavka za provođenje svake od navedenih mjera je vladavina prava. U svakoj od ovih mjera isti zakoni vrijede za sve građane i niti jedan pojedinac nije iznad zakona. Pogodovati se ne može niti jednom pojedincu odnosno vlasniku ili vlasnicima tvrtki. Pokušaj korupcije se strogo kažnjava. Hrvatska treba stvoriti uvjete - Priliku za svakoga, favoritizam za nikoga! 

Nataša Srdoč, predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.