Nepotizam na Županijskom sudu: Kako je Kalambura doznala da će joj optužnica biti riješena?

NESUĐENA šefica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sanja Kalambura, nakon pritiska medija zbog kaznenog postupka koji se vodi protiv nje, izjavila je da se za to mjesto nikada ne bi prijavila "da nije imala informacije da je njezin slučaj s optužnicom riješen".

Objektiv piše kako je Kalambura o "rješavanju svoje optužnice" možda doznala od jednog od osumnjičenika u istom slučaju Bože Milkovića. Njegov sin je Darko Milković koji obnaša dužnost zamjenika predsjednika Županijskog suda i predsjednik je Građanskog odjela suda. Objektiv piše da to "implicira da bi na predmet protiv Kalambure i Milkovića mogao indirektno utjecati njegov sin".

Novac završio na privatnom računu Wernera Trautmanna

Podsjetimo, Kalambura je na prijedlog resorne ministrice Mirele Holy trebala biti imenovana na mjesto šefice Fonda za zaštitu okoliša, ali se to nije dogodilo, jer se protiv nje vodi kazneni postupak na Županijskom sudu u Zagrebu. U sporu koji je pokrenuo Uskok optužuje se Kalamburu da je kao nekadašnja voditeljica projekata i programa zaštite okoliša u Fondu trebala za općinu Perušić nabavti kontejnere, kante i spremnike vrijedne 574 tisuća kuna, ali se to nikada nije dogodilo.

Tadašnji pročelnik za komunalne poslove u Perušiću je bio već spomenuti Božo Milković, otac suca Darka Milkovića, koji je potpisao da su kontejneri zaprimljeni. Nekoliko dana nakon toga je sklopljen ugovor između Perušića i Fonda o zajedničkom financiranju kupnje kontejnera za odvojeno prikupljanje kontejnera u kojem Fond sudjeluje sa 70 posto, odnosno 402 tisuće kuna. Taj iznos je završio na privatnom računu Wernera Trautmanna.

Od suda dobila potvrdu da se protiv nje ne vodi nikakav postupak


Nakon što je Vlada odbila njezino imenovanje Kalambura je izjavila da se nikada ne bi prijavila na natječaj da "nije imala informaciju da je optužnica riješena". Ona je čak od suda dobila potvrdu da nema kaznenu prijavu i da se protiv nje ne vodi nikakav postupak. "Prethodile su tome informacije da sam ja zapravo na neki način čista, kako su mi rekli. Ali, nažalost, kada bih vam rekla tko mi je to rekao, sebi bih dodatno zakomplicirala život", izjavila je potom Kalambura.

Objektiv piše da je možda Kalambura od Milkovića dobila informaciju da će slučaj biti riješen u njezinu korist, tako da je mogla dobiti potvrde potrebne za natječaj u kojima su stajali netočni podaci. U cijelom slučaju je sporna i činjenica što se spor protiv Milkovića vodi na sudu gdje je jedan od čelnih ljudi Milkovićev sin. Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić je kazao kako postoji "institut izuzeća" na koji se stranke mogu pozvati ukoliko smatraju da postoji sukob interesa, a to može tražiti i sudac koji vodi postupak. "U ovom postupku nitko se nije pozvao na primjenu navedenog instituta tako da nije bilo razloga za njegovu primjenu", rekao je Devčić koji je tek iz upita novinara doznao da su Božo i Darko Milković zapravo otac i sin.

Milković se proslavio slučajem protiv zviždača iz HT-a

Darko Milković je, prije nego što je postao zamjenik Ivana Turudića na Županijskom sudu, radio na zagrebačkom Općinskom sudu gdje se proslavio presudom protiv bivšeg zaposlenika, i poznatog zviždača, Mislava Šutala, koji je otkrio nepravilnosti u radu Ivice Mudrinića.

Milković je presudio da je Šutalo legalno dobio otkaz, dok je on tvrdio da je bez posla ostao zato što je ukazao na kriminal Uprave i Mudrinića "težak čak dvije i pol milijarde kuna". Šutalo je na taj kriminal upozoravao i predsjednika Ivu Josipovića, koji je Mudrinića imenovao u svoj gospodarski savjet, i dostavio mu je dokumente koji dokazuju njegove navode. No, Šutalu je tada na vrata banula policija i oduzela mu računala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.